Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Filmfestival MOOOV gaat door in uw living

Filmfestival MOOOV gaat door in uw livingKunst & Cultuur

Ook in coronatijden zorgt MOOOV voor een bijzonder filmfestival. Van 21 april tot 4 mei kunt u vanuit uw zetel thuis genieten van een selectie films van over de hele wereld. Jeroen Struys pikt er alvast een aantal interessante titels uit.
© Viktor Van Hoof / MOOOV

Mooov films facing the world

Normaal gezien begon op 21 april het filmfestival Mooov maar dat gaat om bekende redenen niet door. En dus gaat het evenement online. Zo zet het filmfestival zowel de acht competitiefilms op het internet als een selectie van de beste wereldfilms van het afgelopen jaar.

Twee films in het bijzonder zijn volgens Jeroen Struys de moeite. Ten eerste ‘This Is Not a Burial, It’s a Resurrection’ van de Lesothaanse regisseur Lemohang Jeremiah Mosese. De film gaat over een oude weduwe die woont in een in een dorp dat op het punt staat overspoeld te worden door de bouw van een dam. De vrouw verzet zich ertegen, omdat dan het graf van haar zoon en haar man door het water zal worden vernietigd. Jeroen roemt vooral de prachtige beelden in de film.

Het festival biedt tegenwicht tegen wat we op Netflix te zien krijgen. Mensen die op zoek zijn naar bijzondere films zijn hier aan het goede adres
Jeroen Struys

Een andere straffe film is ‘Son-Mother’ van de Iraanse regisseuse Mahnaz Mohammadi en scenarist Mohammad Rasoulof. Beiden mogen vanwege hun activisme van het regime niet meer werken maar zij wisten toch deze film te maken.

De film gaat over een alleenstaande moeder die vanwege financiële problemen gedwongen wordt opnieuw te trouwen. Haar aanstaande echtnoot wil dat zij afstand doet van haar 12-jarige zoon. “Het is een straffe film die gaat over de druk van de sociale omgeving en gebrek aan vrije keuzes."

Het festival heeft ook een selectie gemaakt van de beste wereldfilms van afgelopen jaar. Naast Parasite tipt Jeroen het Chinese drama 'So Long My Son'.

De films zijn van dinsdag 21 april tot maandag 4 mei te bekijken via mooov.be.

20-04-2020 Jeroen Struys

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.