Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Filmfestival van Cannes maakt selectie bekend

Filmfestival van Cannes maakt selectie bekendKunst & Cultuur

De 73ste editie van het filmfestival in Cannes is er een in mineur. Geen sterren op de rode loper of glamoureuze prijsuitreikingen, maar wél een lijst van 56 films die het label ‘Cannes 2020’ kregen.
© The French Dispatch

Beeld uit The French Dispatch, een van de films die het 'Cannes 2020-label' kreeg.

Normaal gezien zou het filmfestival van Cannes vorige maand zijn doorgegaan, maar daar stak de coronapandemie een stokje voor. Dus kwam er dit jaar geen fysieke editie van hét filmfestival van het jaar, waar we ons anders kunnen vergapen aan de filmsterren op de rode loper. Cannes maakte wel een selectie van 56 films die het officiële ‘Cannes 2020-label’ kregen. De films werden – treffend – in een lege Parijse bioscoopzaal bekend gemaakt. In een bioscoopzaal in Cannes zullen ze nu niet vertoond worden en ook prijzen worden er dit jaar niet uitgedeeld.

Volgens Thierry Frémaux, hoofd van het filmfestival in Cannes, wil het festival met de selectie de films, die binnenkort wel in de bioscoop komen, toch in de spotlights zetten. Voor die films kan het ‘Cannes-keurmerk’ ook echt iets teweegbrengen, bijvoorbeeld een Oscar (denk maar aan Parasite) of de aankoop van de film in andere landen.

De oplossing van Frémaux is voor filmkenner Lieven Trio wel een gemiste kans. “De pers krijgt niet de mogelijkheid om de geselecteerde films te zien en kan er dus pas over schrijven wanneer ze effectief in de bioscoop uitkomen. Daardoor kan er geen buzz rond een film ontstaan. Daarnaast was het de ideale gelegenheid geweest om het publiek eindelijk bij het festival te betrekken met online vertoningen, bijvoorbeeld.”

Er ontstaat dit jaar geen buzz rond bepaalde films, omdat de pers niet de mogelijkheid heeft gehad om de geselecteerde films te zien en erover te schrijven.
Lieven Trio

Op de lijst van films die een officieel Cannes-label kregen, staan enkele kleppers. De grootste naam is die van Wes Anderson. Voor The French Dispatch, over een Franse redactie, strikte hij een hele hoop bekende namen, waaronder Benicio Del Toro, Tilda Swinton, Léa Seydoux en Timothée Chalamet. Steve McQueen kwam maar liefst twee keer voor op de lijst. Een van zijn nieuwe films gaat over politiegeweld en racisme, wat bijzonder actueel is. McQueen draagt die dan ook op aan de vorige week overleden George Floyd.

Andere ‘genomineerde’ films waren Eté 85 van de Franse regisseur François Ozon, Druk van de Deen Thomas Vinterberg met een zatte Mads Mikkelsen in een van de hoofdrollen en Soul, de nieuwste Pixarprent van Pete Docter, over een jazzmuzikant wiens ziel van zijn lichaam gescheiden raakt. Ook een Belgische film werd geselecteerd: Des Hommes van Lucas Belvaux met Gérard Depardieu.

Enkele regisseurs en producenten kozen ervoor om deze editie van het filmfestival over te slaan en hun film pas volgend jaar in te zenden, onder hen Nederlandse regisseur Paul Verhoeven met Benedetta

De volledige lijst van geselecteerde films kan je vinden op de website van het filmfestival van Cannes.

Lieven Trio over het filmfestival van Cannes 2020

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.