Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Filmfestival Venetië gaat van start

Filmfestival Venetië gaat van startKunst & Cultuur

Vandaag zakt een deel van de filmwereld weer af naar Italië voor de afgeslankte 77e editie van Filmfestival Venetië. Door de coronamaatregelen zullen er minder films, minder bezoekers en, vooral, minder Hollywoodsterren zijn. Wat gelukkig niet ontbreekt is de voorbeschouwing van Lieven Trio.

Leone d'Oro

Het is september en dat betekent dat het nieuwe filmseizoen van start gaat. Zo begint vandaag de 77e editie van Filmfestival Venetië. Dit is het eerste grote filmfestival dat sinds de uitbraak van het coronavirus zijn rode loper weer uitrolt en dat gaat niet zonder de nodige beperkende maatregelen. Zo worden zalen maar half gevuld, geldt er een mondmaskerplicht en wordt de programmering aangepast.

Omdat Amerikanen nog altijd niet naar Europa mogen reizen schitteren grote producties uit Hollywoord in afwezigheid. Volgens onze filmman Lieven Trio hoeft dat niet negatief uit te pakken. Doordat Amerikaanse blockbusters uitblijven is dit jaar het filmaanbod een pak avontuurlijker! Zo nemen er vooral veel films uit Azië en Europa deel aan de competitie en krijgen vrouwelijke regisseurs een prominentere plek in de programmatie.

Lieven kijkt zelf het meeste uit naar Notturno, de nieuwe documentaire van Gouden Leeuw-winnaar Gianfranco Rosi. Voor deze docu volgde de regisseur drie jaar lang verschillende mensen die in oorlogsgebieden in het Midden-Oosten hun dagelijkse leven proberen op te pakken. "Dat kan niet anders dan boeiend zijn".

Daar naast tipt Lieven ook twee films van vrouwelijke regisseurs: Miss Marx van Susanna Nicchiarelli en Nomadland van Chloé Zhao. De biopic Miss Marx vertelt het verhaal Eleanor Marx, van de jongste dochter van Karl Marx. Nomadland is gebaseerd op het gelijknamige non-fictie boek van Jessica Bruder en gaat over Amerikaanse arbeiders die tijdens de economische crisis van 2008 als nomaden door de Verenigde Staten trokken op zoek naar werk.

2-9-2020 Lieven Trio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.