Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Fire Will Become Ashes, But Not Now: energiek theater over discriminatie

Fire Will Become Ashes, But Not Now: energiek theater over discriminatieKunst & Cultuur

Op 14 juli gaat in de KVS de energieke voorstelling Fire Will Become Ashes, But Not Now in première. Deze productie van Pitcho Womba Konga en Mike van Alfen is een wervelende kruising van muziek, slam, beatbox, dans en theater. Met het boek The Fire Next Time als vertrekpunt roept de diverse cast vragen op over discriminatie, identiteit en gemeenschappen.
Productiebeeld Fire Will Become Ashes, But Not NowDanny Willems

Fire Will Become Ashes, But Not Now is een wervelende kruising van muziek, slam, beatbox, dans en theater

In 1963, in een Amerika in de ban van mensenrechtenbewegingen, schreef de Amerikaanse schrijver en maatschappijcriticus James Baldwin zijn boek The Fire Next Time. Ook vandaag getuigt Baldwins visie van een ongeziene intensiteit, gevoeligheid en waarachtigheid. Met zijn tweede creatie Fire Will Become Ashes, But Not Now wil theatermaker en acteur Pitcho Womba Konga die inzichten naar het heden vertalen.

Breakdancer en rapper Karim Kalonji speelt mee in de voorstelling: “Het gaat over de maatschappij en hoe mensen in een maatschappij gezien worden. En natuurlijk gaat het over discriminatie, in de eerste plaats van mensen met Afrikaanse roots, maar eigenlijk van iedereen.”

Het is nu aan ons allen, zwart en wit, om ervoor te zorgen dat de situatie niet ontvlamt

Met zijn muziek en dans verbeeldt Karim de tijd. “Tijd is belangrijk om bepaalde dingen te laten evolueren in de maatschappij. Dat zie je ook terug in de titel: Next Time. Hoelang zullen we nog wachten om in actie te schieten? En hoe moeten we dat doen? The Fire verwijst naar nog andere vragen: moeten we alles platbranden, vitrines inslaan? Is dat de oplossing om te tonen dat de nood hoog is?”

Fire Will Become Ashes, But Not Now biedt het publiek verschillende perspectieven en inzichten over identiteit, gemeenschap, menselijkheid... “Ik hoop dat we mensen aan het denken zetten. Misschien gaan ze twijfelen of ontdekken ze nieuwe dingen. De voorstelling heeft verschillende lagen, en we kunnen niet alles uitleggen. Daarom hoop ik dat het publiek zelf nog verder zoekt.”

Fire Will Become Ashes, But Not Now gaat op 14 juli in wereldpremière in de KVS. De voorstelling loopt er nog tot 17 juli.

Herbeluister hier het gesprek met Karim Kalonji in Espresso.

Karim Kalonji over Fire Will Become Ashes, But Not Now

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.