Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Flirten met Waalse boeken: Caroline De Mulder tipt drie favorieten.

Flirten met Waalse boeken: Caroline De Mulder tipt drie favorieten. Kunst & Cultuur

Zou jij drie hedendaagse Waalse schrijvers kunnen opsommen? Nee? Geen nood, want vandaag start het online literair festival Flirt Flamand. Een flirt tussen Franstalige en Nederlandstalige schrijvers, illustratoren en striptekenaars die elkaar eens diep in de ogen kijken. Caroline De Mulder, zelf schrijfster en hoogleraar aan de Universiteit van Namen, raadt drie titels aan!
© Flirt Flamand

Flirt Flamand wil de verbinding tussen Nederlandstalige en Franstalige literatuur zijn.

De taalkloof tussen Vlaanderen en Wallonië zorgt ervoor dat Vlamingen sneller naar Nederlandse boeken grijpen dan naar Waalse. Omgekeerd zijn Franstaligen eerder vertrouwd met schrijvers uit Frankrijk. Bovendien speelt aan Waalse kant de media-gerichtheid naar Frankrijk een grote rol.

"De culturele kloof tussen Vlaanderen en Wallonië is groot", vertelt Caroline De Mulder. "Hopelijk kunnen initiatieven als Flirt Flamand die kloof kleiner maken."

1. La Confiture de morts

Als eerste boek tipt Caroline De Mulder La Confiture de morts van Catherine Barreau. Dat boek wordt uitgegeven bij de Belgische uitgeverij Weyrich. “Met dit debuut heeft Barreau de Rosselprijs gewonnen. Dat is de belangrijkste literaire prijs is Franstalig België.” Barreau schrijft over Namen, haar eigen stad. La Confiture de morts vertelt het verhaal van Vera, een tiener die opgroeit aan de voet van de citadel. De mysterieuze Vera vindt haar plek niet op de chique stadsschool waar ze naartoe gaat, maar haalt meer voldoening uit de verhalen van schrijvers als Faulker en Borges. "Het is vooral de taal die het boek zo bijzonder maakt. Barreau creëert een magische, maar tegelijk ook een realistische en grimmige sfeer”. 

Görgün schreef een geweldige roman, in beide betekenissen van het woord.
Caroline De Mulder

2. La Second Disciple

Een heel ander boek is La Second Disciple van Kenan Görgün. Görgün is van Turkse afkomst, geboren in Gent en schrijft over het leven in Molenbeek. Met La Second Disciple schreef hij een thriller over terrorisme en jihadisme. “Görgün beschrijft de voorbereidingen van een terroristische aanslag. Hij kent de radicale milieus dan ook van dichtbij. Daardoor creert hij heel realistische personages. Een geweldige roman, in beide betekenissen van het woord."

3. Nous sommes à la lisière

Als derde boek heeft Caroline De Mulder het boek Nous sommes à la lisière van de Luikse Caroline Lamarche klaarliggen. “Dat is een bundel kortverhalen waarmee ze de prestigieuze Prix Goncourt de la nouvelle wegkaapte. Zoals steeds is de stijl van Lamarche prachtig.” Het boek bevat negen verhalen over het spanningsveld tussen mens en dier, tussen maatschappij en eenzaamheid. Nous sommes à la lisière werd vertaald naar het Nederlands en is beschikbaar bij uitgeverij Vleugels onder de naam Van dieren en mensen.

Luister hier naar het gesprek met Caroline De Mulder:

Caroline De Mulder tipt drie Waalse boeken

Naast deze titels zijn er nog een heleboel andere Franstalige boeken te ontdekken. Meer informatie over Waalse en Franstalige literatuur vind je op FlirtFlamand.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.