Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Florence Price – eindelijk naar waarde geschat

Florence Price – eindelijk naar waarde geschatKlassieke muziek, CD

De Amerikaanse componiste, pianiste, organiste en pedagoge Florence Price

Wie?

Yannick Nézet-Séguin, de nu 46-jarige, onvermoeibare, avontuurlijke Canadese pianist en dirigent, die The Philadelphia Orchestra opnieuw de ‘Golden Sound’ bezorgde, waar het in de jaren ’60 en ’70, o.l.v. Eugene Ormandy, zo voor geprezen werd.

Wat?

De eerste en derde symfonie van de Amerikaanse componiste, pianiste, organiste en pedagoge Florence Price (1887-1953). Price was de eerste zwarte vrouw waarvan een werk door een gerenommeerd symfonieorkest werd uitgevoerd, en toch is haar muziek nog maar zelden op cd opgenomen; al lijkt daar de laatste jaren gelukkig verandering in te komen. Antonin Dvorak was het grote voorbeeld voor Florence Price, en zijn lyrische stijl klinkt onmiskenbaar door in deze twee symfonieën (opvallend in de trage delen!). Maar er zijn ook hoogst originele, exotische orkestkleuren, en jazzy en Afro-Amerikaanse invloeden, het duidelijkst in de levendige ‘Juba’-delen van beide symfonieën.

Waarom moet je dit horen?

Omdat een toporkest als het Philadelphia Orchestra o.l.v. een wereldberoemd dirigent als Yannick Nézet-Séguin de muziek van Florence Price eindelijk de uitvoeringen geeft die ze verdient. En er komt nog meer, want Nézet-Séguin belooft zowat alles van Price te willen instuderen en opnemen. Het is dus ongeduldig wachten op zijn versie van de vierde symfonie, misschien wel het aantrekkelijkste orkestwerk van Florence Price.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Florence Price – Symphonies Nos. 1 & 3
Uitvoerders: The Philadelphia Orchestra o.l.v. Yannick Nézet-Séguin
Label: Deutsche Grammophon
Catalogusnummer: 4862029