Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Florent, Loie en Salomé.

Florent, Loie en Salomé.Blijf verwonderd!

28 september: vandaag herdenken we niet alleen de verjaardag van componist Florent Schmitt (28/09/1870-17/08/1958) er verschijnt ook een nieuwe film in de zalen: La danseuse van Stéphanie di Giusto, een biopic over de Amerikaanse danseres en choreografe Loie Fuller.
Toulouse -- Lautrec: Loie Fuller.

Toulouse -- Lautrec: Loie Fuller.


Kort na de Franse première van Richard Strauss’ opera Salome en diep onder de indruk van Schmitt’s monumentale Psaume XLVII, schreef de Franse schrijver Robert d’Humières in 1907 een gedicht, La tragédie de Salomé, dat hij als libretto wilde gebruiken voor een nieuwe choreografie. Loie Fuller (1862 - 1928) zou de hoofdrol vertolken en Florent Schmitt kreeg de opdracht om de muziek te schrijven.
Het ‘mimodrame’ ging in november 1907 in première in het Théâtre des Arts te Parijs en werd, met niet minder dan 50 voorstellingen, een van de artistieke hoogtepunten van het seizoen .
In 1911 maakte Schmitt een versie voor groot orkest en vocaliserend vrouwenkoor die door Gabriel Pierné werd gecreëerd bij de Concerts Colonne. Die partituur droeg hij op aan Igor Stravinsky.


De Franse regisseuse Stéphanie di Giusto draaide in 2015 ‘La danseuse’ , een biopic over Loie Fuller. De rol van Loie wordt vertolkt door Soko (Stéphanie Sokolinski) en Lily-Rose Depp is Isadora Duncan. Die film kan je vanaf vandaag gaan bekijken.

 

Florent Schmitt ca. 1913.
Florent Schmitt ca. 1913.
Loie Fuller
Loie Fuller