Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Florian Uhlig - Pianoconcerto's vol.2

Florian Uhlig - Pianoconcerto's vol.2Klassieke muziek, CD

Uitvoerders: Florian Uhlig, piano; Deutsche Radio Philharmonie o.l.v. Pablo Gonzáles. Label: SWR Music 19027.
Hoes van de cd Pianoconcerto's vol.2 met Florian Uhlig

Florian Uhlig met een tweede volume van Franse pianoconcerto's

Programma: Maurice Ravel: Concerto in D voor piano (linkerhand) en orkest; Germaine Tailleferre: Ballade voor piano en orkest; Nadia Boulanger: Fantasie voor piano en orkest; Jean Françaix: Concerto voor piano en orkest.

Voor zijn eerste volume met Franse pianoconcerto’s kreeg de 42-jarige Duitse pianist Florian Uhlig in 2012 heel wat lovende kritieken. En dat zal voor dit nieuwe volume niet anders zijn. Florian Fruhlig is bij ons misschien nog niet meteen een bekende naam, maar hij is wel bijzonder actief. Hij nam al 15 cd’s op met het volledige oeuvre voor piano solo van Ravel en Schumann, en ook de werken voor piano en orkest van Schumann en Sjostakovitsj. Op deze cd (en ook op het vorige volume trouwens) wordt hij begeleid door de degelijke Deutsche Radio Philharmonie o.l.v. van de Spaanse dirigent Pablo Gonzalez.

Het pianoconcerto voor de linkerhand van Ravel krijgt een goede uitvoering met strak volgehouden tempo’s en een mooie drive. Uhlig slaagt er tijdens het hele concerto ook moeiteloos in de illusie in stand te houden dat je naar een pianopartij voor twee handen luistert, net zoals Ravel het graag had. Wat hier ontbreekt zijn de zinderende en exotische kleuren in het orkest, die deze vertolking naar een nog hoger niveau hadden kunnen tillen.

Het orkest en de dirigent tonen hun beperkingen helaas nog meer in de fantasie van Nadia Boulanger. De muzikale verbeelding lijkt wat zoek, en vooral de strijkers van de Deutsche Radio Philharmonie articuleren hier wat routineus en ongeïnspireerd. De ballade van Germaine Tailleferre lukt dan weer veel beter: dit subtiel georkestreerde en dansachtige stuk wil je wel vaker horen in de concertzaal of op cd.

Maar het best geslaagd is toch het laatste werk op deze cd: het vierdelige concerto voor piano en orkest uit 1936 van Jean Françaix. In dit concerto wisselt de componist bijna kamermuzikale passages af met (relatief) forsere symfonische gedeelten. En dat lijkt alle uitvoerders hier erg aan te spreken, niet het minst dirigent Pablo Gonzales. Zo zorgt hij voor een opwindende, ritmisch verfijnde en strak gespeelde begeleiding. En dat maakt dat ook Florian Uhlig zich met verbeelding in dat luchtige orkestpalet mengt. Het resultaat is heerlijke, grappige en onderhoudende muziek, puur voor het plezier – en precies dat had de componist hier ook in gedachten.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel