Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Floris Mijnders maakt ons warm voor de muziek van Josef Labor en Ludwig Thuille

Floris Mijnders maakt ons warm voor de muziek van Josef Labor en Ludwig ThuilleBlijf verwonderd!

Cellist Floris Mijnders bracht recent twee cd's uit. De ene cd is gewijd aan Josef Labor (1842-1924), Oostenrijks componist, tijdgenoot van Johannes Brahms, en toen zeer beroemd binnen het Weense muziekleven. Die opname is deze week De Keuze van Klara. Daarnaast brengen Floris Mijnders en pianist Jelger Blanken met hun cd een muzikaal verhaal over de vriendschap tussen Richard Strauss en Ludwig Thuille. Floris Mijnders is op 9 juni te gast bij Music Matters.
© Foppe Schut

Cellist Floris Mijnders

De Nederlandse cellist Floris Mijnders kreeg zijn eerste cellolessen op achtjarige leeftijd van zijn vader. Vanaf 1984 studeerde Floris aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jean Decroos, waar hij zijn eindexamen voltooide. In die tijd speelde Floris in het Europees Jeugd Orkest en volgde meestercursussen bij Heinrich Schiff (Lubeck) en Mstislav Rostropovich (NL).

Na zijn studies was Floris Mijnders solo-cellist bij verschillende orkesten als het Gelders Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 2014 is hij aanvoerder van de cellisten bij Münchner Philharmoniker.

Ook kamermuziek draagt Floris een warm hart toe. Met enkele collega's uit verschillende Nederlandse orkesten richtte hij in 2001 Ensemble Caméléon op.

Josef Labor (1842-1924)

Bij het label Capriccio verscheen een cd volledig gewijd aan de muziek van de Weense pianist, organist en componist Josef Labor. Het leven van de man spreekt tot de verbeelding, want door de pokken raakte hij op z'n 3de blind. Dat belette Labor niet om als pianist en organist op te treden. In 1895 stelde Koning George V van Hanover hem aan tot hofpianist.

Naast zijn concertleven gaf Labor ook les aan het Israelite Institute for the Blind (in 1922 kreeg hij, samen met zijn zus, nog van de Oostenrijkse Republiek de Hoogste Orde van Verdienste voor hun inzet) en aan enkele Weense muziekscholen. Hij gaf ook pianoles aan Arnold Schoenberg en Alma Schindler (Mahler).

Labor behoorde ook tot de kringen van Johannes Brahms, Richard Strauss, Pablo Casals en Karl Wittgenstein. Hij schreef om en bij de 80 werken, vooral solo werk voor orgel en piano, maar dankzij de opname met violist Nina Karmon, hoornist Premysl Vojta, pianist Oliver Triendl en Floris Mijnders leren we ook de kamermuziek van Labor kennen!

Richard Strauss en Ludwig Thuille

Bij 7 Mountain Records verscheen dit jaar het album Spezl van cellist Floris Mijnders en pianist Jelger Blanken. Het is een muzikale ode aan de vriendschap tussen Richard Strauss (1864-1949) en Ludwig Thuille (1861-1907), de ene componist is vandaag al bekender dan de andere. “Strauss was meer artiest, kunstenaar en Thuille meer de ambachtsman”, zegt Jelger Blanken. Spezl is trouwens een Beiers woord voor een cameraderie.

Thuille was in zijn tijd vooral bekend als docent aan het Conservatorium van München, waar hij onder meer lesgaf aan Ernest Bloch (die later zou uitgroeien tot een veel bekender componist). Rond de eeuwwiseling was hij met Richard Strauss, Hans Pfitzner en Max von Schillings de mede-oprichter van de Neue Münchner Schule. Thuille schreef met de dirigent Rudolf Louis aan een lijvig muziektheoretisch boekwerk: Harmonielehre (overigens bepaald niet het enige in zijn soort), dat op het conservatorium de muziektheoretische Bijbel was.

Op de cd staan zowel de cellosonate van Strauss als die van Ludwig Thuille, een ontdekking!

9/06/2021 Floris Mijnders over de muziek van Josef Labor en Ludwig Thuille

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.