Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Forqueray unchained - ook zoon en vader Lislevand musiceren in alle vrijheid

Forqueray unchained - ook zoon en vader Lislevand musiceren in alle vrijheidKlassieke muziek, CD

©Arcana

Forqueray unchained

Wie?

André Lislevand - ja hoor, zoon van Rolf Lislevand - groeide op in een muzikaal gezin. Zijn opleiding tot gambist bracht hem aan verscheidene internationale scholen, waar hij les kreeg van o.a. Jordi Savall en Paolo Pandolfo. Intussen staat hij al enkele jaren met verschillende ensembles op internationale podia. En nu is er zijn debuut-cd.

Wat?

André Lislevand zegt zelf dat de Franse barokmuziek zijn leven veranderde. Op zijn debuut-cd staat dan ook... Franse barokmuziek. De focus ligt op Antoine Forqueray, een van de belangrijkste componisten voor de viola da gamba en zelf een virtuoos gambist. Verder is er ook muziek van tijdgenoten Marin Marais en Robert de Visée. André puzzelde verschillende korte stukjes (typisch Franse barokdansen als de chaconne en courante; karakterstukjes als La Mandoline en La Mascrade) van deze componisten tot drie 'nieuwe' suites, die hij suites mosaïques noemde. André ziet in Antoine Forqueray een vrijbuiter die de conventies van zijn tijd aan zijn laars lapte. Hij integreerde de Franse (rigide, vormelijk strenge) en de Italiaanse (virtuoze, frivole) stijl en ging er vrij mee om. Zelf gaan de Lislevands ook vrij om met muziek: André in het vormen van zijn suites, en Rolf speelt op de cd een eigen bewerking voor barokgitaar van La Guitare van Marin Marais. Een gastrol voor de vader op de debuut-cd van de zoon. Mooi zo!

Waarom moet u dit horen?

Alles op deze cd klinkt geweldig goed. André Lislevand speelt fantastisch, doorleefd, maar ook pittig en fris in de speelsere passages, en met een mooie, diepe, donkere klank in de zwaarmoedigere stukken. Hij heeft met zijn companen Jardan Duncumb (theorbe) en Paola Erdas (klavecimbel) een mooi programma opgebouwd met een sterk concept. Benieuwd naar meer!

Els Van Hoof

Praktisch?

Uitvoerders: André Lislevand, Jadran Duncumb, Paola Erdas, Rolf Lislevand

Titel: Forqueray unchained

Label: Arcana

Catalogusnummer: A486

Els Van Hoof over de cd 'Forqueray Unchained' van André Lislevand