Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Fotograaf Jimmy Kets: "Ik heb 13 jaar tegen mijn zin gewerkt."

Fotograaf Jimmy Kets: "Ik heb 13 jaar tegen mijn zin gewerkt."Kunst & Cultuur

Voor het fotofestival Antwerp Photo koos Jimmy Kets de mooiste beelden uit zijn carrière uit. Als persfotograaf bij De Morgen en later bij De Standaard kijkt hij al twintig jaar met zijn eigen blik naar de actualiteit. Dat levert vaak onverwachtse foto’s op.
Covid-afdeling in het Sint-VincentiusziekenhuisJimmy Kets

"Ik heb beelden gekozen die los van de actualiteit staan en op zichzelf aan de muur kunnen hangen”

Het was geen gemakkelijk opgave om een selectie te maken uit twintig jaar foto’s in opdracht. Die foto’s zijn immers niet bedoeld om in het groot aan de muur te hangen. “Ik ben streng geweest en heb enkel beelden gekozen die ik op zich interessant vind, los van de persoon die erop staat. Beelden die los van de actualiteit staan en op zichzelf aan de muur kunnen hangen”, vertelt Jimmy Kets. Dat zijn vooral portretten geworden en reportagebeelden van kleine onderwerpen.

De focus van Jimmy Kets is doorheen de jaren verschoven van reportagefotografie naar het portret. Nochtans maakt Jimmy Kets niet graag portretten. “Ik heb dat eigenlijk zeer veel jaren dik tegen mijn goesting gedaan. Dertien jaar van de twintig heb ik eigenlijk tegen mijn zin gewerkt. Maar op een bepaald moment heb ik dan toch een switch gemaakt in mijn hoofd, en de laatste zeven jaar haal ik er toch al meer plezier uit.”

Ik voel mezelf geen portretfotograaf, maar ben dat eigenlijk geworden tegen wil en dank

Een van de foto’s waar Jimmy Kets het meeste trots op is, is een portret van John Crombez. “Ik heb toen een eigen fotostudiootje gecreëerd ergens in een donkere gang in de Vooruit. Ik had maar vijf minuten om foto’s te nemen, dat is vaak een avontuur.”

Het warme licht van het portret doet denken aan een schilderij van Rembrandt. “Een goede fotograaf moet wie of wat er op de foto staat overstijgen met zijn beeld. Het beeld moet een eigen universum worden. De portretten die je maakt gaan evengoed over jezelf dan de geportretteerde.”

Jimmy Kets
“Een goede fotograaf moet wie of wat er op de foto staat overstijgen met zijn beeld."

De overzichtstentoonstelling van Jimmy Kets is nog te zien tot 26 september op het Antwerp Photo Festival.

Herbeluister hier het gesprek met Jimmy Kets in Espresso.

Jimmy Kets over zijn tentoonstelling op het Antwerp Photo Festival

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.