Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Fran Lebowitz: een bijzonder geestig boek

Fran Lebowitz: een bijzonder geestig boekKunst & Cultuur, Boek

Eindelijk in het Nederlands vertaald: de stukken van Netflix-fenomeen Fran Lebowitz

Wie?

De New Yorkse schrijfster en grumpy old woman Fran Lebowitz (° 1950) is bekend van de zevendelige Netflixserie Pretend it's a city van Martin Scorsese, waarin zij haar onverbloemde mening geeft over New York en verder over, nu ja, ongeveer alles.

Wat?

Volgens Fran is de Nederlandse vertaling van The Fran Lebowitz Reader, een boek uit 1994 dat de enige twee eerder, in 1978 en 1981 verschenen bundels van de schrijfster in één band verzamelde. Het bevat stukjes waarin zij haar ergernis op alles en iedereen richt. Na 1994 verscheen er nauwelijks nog proza van Lebowitz: zij kampt al decennialang met een writer's block.

Waarom moet u dit lezen?

De jonge, vrij obscure schrijfster blijkt (nog) tien keer beter, snediger, geestiger en kortom meer de moeite waard te zijn geweest dan de oude, wereldberoemde comédienne die zij inmiddels is geworden.

Volgens Fran is een bijzónder geestig boek, waarvan de kwaliteit geheel en al het gevolg is van het met stip grootste talent waarmee Lebowitz is begiftigd: de gave van de ergernis. Zowat elke zin is een oneliner. Het pretentieloze leesplezier dat Volgens Fran te bieden heeft is absoluut niet te versmaden.

Praktisch?

Volgens Fran van Fran Lebowitz is verschenen bij Podium.

Lees hieronder de volledige recensie van Christophe Vekeman: