Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Francesco Corti en Il Pomo d'Oro leveren een bijzonder persoonlijke plaat af

Francesco Corti en Il Pomo d'Oro leveren een bijzonder persoonlijke plaat afKlassieke muziek, CD

© Pentatone

Op Bach Harpsichord Concertos Part II laat Il Pomo D'oro zich weer van zijn vurigste kant zien

Wie?

De Italiaanse klavecinist Francesco Corti met het Zwitsers-Italiaanse ensemble Il Pomo d’Oro.

Wat?

Bach Harpsichord Concertos Part II met daarop de klavecimbelconcerto’s 3, 5, en 6 (BWV 1054, 1056 en 1057) en het tripelconcerto (BWV 1044, voor fluit, viool en klavecimbel) van Johann Sebastian Bach.

Dit is het tweede Bachalbum van Corti en Il Pomo d'Oro, waarmee zij nu alle 7 klavecimbelconcerto’s (BWV 1052 – 1058) op cd hebben gezet.

Waarom moet u dit horen?

Alles wat Il Pomo d’Oro de afgelopen jaren aanraakte veranderde in goud. Onder leiding van Maxim Emelyanychev wist het ensemble met een pittige en speelse manier van musiceren een breed en enthousiast publiek aan zich te binden. Sinds de oprichting in 2012 nam het ensemble al zo’n 30 cd’s op, met als hoogtepunten de prijswinnende platen met de breakdancende contratenor Jakub Jozef Orlinski uit 2018 en 2019.

Ook op ook op Bach Harpsichord Concertos Part II laten Il Pomo d’Oro en gastdirigent Francesco Corti (1984) zich van hun vurigste en spectaculairste kant zien. Met solistische begeleidingen en tempi die hoger liggen dan gebruikelijk knallen de concerto’s uit de speakers.

Gelukkig is die pittigheid meer dan een pakkende gimmick, de opnames zitten ook inhoudelijk en muzikaal goed in elkaar. Dat heeft alles te maken met Corti’s visie op de muziek van Bach. Waar hij voor Part I (maart 2020) de vier concerto’s koos die goed pasten bij een grotere bezetting, gaat de Italiaan hier vol voor de drie stukken die het best tot hun recht komen met een klein strijkorkest. Volgens Corti hebben Bachs derde en vijfde klavecimbelconcerto, ondanks de oorspronkelijk orkestrale bezetting, meer weg van een pianokwintet en kunnen daarom best worden uitgevoerd door een flink uitgedund Il Pomo d’Oro.

Door die kleinere bezetting hebben de musici een grote artistieke vrijheid en dat is bijzonder verfrissend. Vooral in het presto van BWV 1056 durven de begeleidende partijen tot bijna het solistische aan toe de ruimte te nemen. Legato wordt vaak pizzicato en de timing is bijzonder speels. Door soms net iets te laat in te zetten creëren de strijkers een opgewekte sfeer die enorm aanstekelijk is. Het is echt onmogelijk om hier slecht gezind van te raken.

Niet de hele cd is licht en humoristisch. Zo voegt Corti omwille van de klank een subtiele fagotpartij toe aan BWV 1054 en neemt het ensemble, ondanks het rappe tempo, in het tripelconcerto de tijd om Bachs diepe en donkere melodieën volledig tot hun recht te laten komen.

Corti geeft daar dan ook alle ruimte voor. Hij vindt het geen enkel probleem om als soloklavecinist wat meer op de achtergrond te treden zodat de dialogen tussen de strijkers en houtblazers boven zijn heldere spel uitsteken. Bach schreef voor zijn 7 klavecimbelconcerto’s virtuoze partijen waarin hij regelmatig citeert uit eigen werk (o.a. het tweede vioolconcerto en de Brandenburgse Concerto’s nrs. 4 en 5). Die zijn volgens de Italiaan stevig genoeg om de cd te kunnen dragen.

Francesco Corti staat duidelijk achter zijn gedurfde muzikale keuzes en met een resultaat als deze cd kan je dat alleen maar toejuichen. Bach Harpsichord Concertos Part II is veruit een van de persoonlijkste opnames binnen zijn genre. Het is jammer dat het project er (vooralsnog) op zit.

Praktisch?

Titel: Harpsichord Concertos II

Uitvoerders: Francesco Corti (klavecimbel) en Il Pomo d’Oro

Label: Pentatone

Catalogusnummer: PTC5186 889

Ilya Lisser