Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Frans de Waal - Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? - Atlas Contact

Frans de Waal - Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? - Atlas ContactBlijf verwonderd!

Voelen ratten empathie voor hun vrienden? Kan een vogel raden wat een andere vogel weet? De Waal, die als etholoog het gedrag van chimpansees bestudeert – om zo onszelf beter te begrijpen; spitst zich hier toe op hedendaags onderzoek over de intelligentie en het bewustzijn van verschillende diersoorten. De filosofische vraag hier is: wat hebben mens en dier gemeen? Veel meer dan we zouden denken zegt de Waal.

Frans de Waal - Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?

En wat zijn de consequenties? De mens als verheven intelligent wezen wankelt op zijn voetstuk. Sommige verhalen vergeet je nooit meer. Bv over de apen-theekransjes in de London Zoo, waarbij het publiek toekeek. Het apengezelschap gebruikte kopjes, lepeltjes, een theepot etc.; en werden na een tijd zo verfijnd, dat de theeshow het ego van het Britse publiek beledigde. Dus werden de apen opnieuw getraind om...te morsen en aan de tuit van de theepot te drinken.

Uitgever: Atlas Contact, Uitgeverij
Auteur: Frans de Waal

  • Nederlands
  • 8e druk
  • 9789045035437
  • oktober 2017
  • 336 pagina's

Meer info: www.atlascontact.nl

Zie ook:

  • Ton Lemaire – Onder dieren. Voor een diervriendelijker wereld – Ambo/Anthos

Filosoof en antropoloog Lemaire over de verhouding tussen dier en mens, via wolf, bij, paard, olifant, hond en prieelvogel

Extra: Lemaire was te gast in de tweede reeks van Kant, en klaar!. Die aflevering kan u via de audiospeler hieronder herbeluisteren en downloaden.

Kant, en klaar - aflevering 5
Klik hier om dit audiobestand te downloaden