Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Franse acteur Michel Piccoli overleden

Franse acteur Michel Piccoli overledenKunst & Cultuur

Een karakterkop met een ongelofelijke carrière van bijna 200 films. Met Michel Piccoli verliest de Franse filmwereld één van zijn grootste en bekendste acteurs. Piccoli werd 94.
© PhotoNews

Michel Piccoli

Piccoli werd geboren in 1925 in Parijs. Zijn ouders waren allebei muzikant en de kleine Piccoli groeide op te midden in het artistiek milieu waarin zijn ouders vertoefden. Wanneer hij op zijn 18e aankondigt dat zijn droom acteren is, zijn Picoli's ouders dus niet al te verbaasd.

Picolli begon in de theaterwereld en zou naast zijn indrukwekkende carrière in de cinema ook altijd op de planken blijven staan.

Gigant van de Franse film

Een gigant van de Franse film, zo noemen de Franse media hem. Piccoli speelde vanaf 1945 in meer dan 200 films in de meest uiteenlopende genres. Zijn bekendste films waren ‘Le mépris’, ‘Les choses de la vie’ of meer recent ‘Habemus papam'.

Vooral in de jaren zestig en zeventig werd hij beroemd en speelde hij onder meer in films van Luis Buñuel, Claude Sautet en Marco Ferreri, waar hij een goede band mee had. Zo speelde Piccoli mee in La Grande Bouffe van Ferreri. De schandaalfilm tijdens het Cannesfestival van 1973, maar ook één van de films die Piccoli wereldberoemd zou maken.

Karakterkop

Met zijn karakteristieke kalende hoofd, zware wenkbrauwen en typische grijns, ging Piccoli makkelijk van verleider, politieagent naar paus. Hij speelde de meest uiteenlopende rollen, in de meest commerciële, maar ook experimentele film. Hij werkte samen met regisseurs als Alfred Hitchcock maar gaf evengoed kansen aan hele jonge regisseurs. En hij waagde zich zelf ook aan het regisseren met films als Alors voilà en La plage noire.

On voudrait que ça ne s’arrête jamais et cela va s’arrêter (…) c’est très difficile. La mémoire se dégrade. Et je suis victime de cette catastrophe pour un acteur.
Michel Piccoli, over het einde van zijn carrière

Piccoli bleef tot op hoge leeftijd in verschillende film acteren, zoals bijvoorbeeld ‘Habemus Papam!’, een film van Nanni Moretti uit 2011.

De laatste jaren bleef het echter stil rondom Piccoli. Hij bracht in 2015 zijn memoires, J’ai vécu dans mes rêves, uit. Een verzameling van de briefwisseling met Gilles Jacob, oud-directeur van het filmfestival van Cannes. Daarin maakte Piccoli ook de reden van zijn 'vertrek' bekend: zijn geheugen liet hem in de steek. 

Zijn familie maakte gisteren bekend dat hij na een hersenbloeding in het bijzijn van vrouw en kinderen op 12 mei is ingeslapen. Hij werd 94.

 

➤ Filmkenner Patrick Duynslaegher reageert op het overlijden van Michel Piccoli

Herbeluister het gesprek in Espresso hier:

Patrick Duynslaegher over Michel Piccoli

 

➤ Meer Michel Piccoli?

De kunstzender ARTE maakte enkele jaren dit portret van de Franse acteur. Een hommage aan Michel Piccoli 'en 10 petites madeleines'.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.