Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Franse actrice Jeanne Moreau (89) is overleden

Franse actrice Jeanne Moreau (89) is overledenKunst & Cultuur

De Franse actrice Jeanne Moreau is overleden. Dat meldt haar agent aan het Franse persbureau AFP. Ze is onder meer bekend van de films 'Les Amants' van Louis Malle uit 1958 en 'Jules et Jim' van François Truffaut uit 1962. Ze is 89 jaar oud geworden.
Franse actrice Jeanne Moreau (89) is overleden

Franse actrice Jeanne Moreau (89) is overleden

De Franse cinema verliest met Jeanne Moreau een grote dame. Aanvankelijk start ze haar carrière als theateractrice, maar dankzij regisseur Louis Malle belandt ze toch op het witte doek. Met zijn films "Ascenseur pour l'échafaud" en het omstreden sensuele "Les Amants" in 1958 wordt ze een van de gezichten van de Franse Nouvelle Vague.

In 1961 was ze te zien in haar internationaal meest succesvolle film, "Jules et Jim" van de Franse grootmeester François Truffaut. Met hem maakt ze ook nog de film "La mariée était en noir". Ze speelde ook meer in film van andere grote Europese cinéasten van de jaren 60 zoals Michelangelo Antonioni en Luis Buñuel. Ze acteerde ook in enkele Amerikaanse films, zoals in verschillende films van Orson Welles, maar had een uitgesproken voorkeur voor de Europese cinema. Zo heeft ze verschillende grote Hollywoodprojecten bewust links laten liggen.

In 1992 won ze de César voor beste actrice voor haar vertolking in "La vieille qui marchait dans la mer". In 1995 en 2008 kreeg ze een ere-César voor haar volledige carrière. In 1998 mocht ze ook een ere-Oscar in ontvangst nemen. Haar laatste grote rol dateert uit 2005 in de film "Le temps qui reste" van François Ozon. Hoewel ze de laatste jaren minder acteerde, speelde ze pas in 2015 haar allerlaatste rol. Ze vertolkte toen een kleine rol in de Franse komedie "Le talent de mes amis".

Bron: deredactie.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Django

Django! Een programma 'on the road'. Met een fijne mix van jazz, klassiek en filmmuziek.

Presentatie: Heidi Lenaerts / Tine De Donder

Samenstelling: Joris Preckler 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via django@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.