Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Franse filmlegende Jean-Paul Belmondo overleden

Franse filmlegende Jean-Paul Belmondo overledenKunst & Cultuur

De Franse acteur Jean-Paul Belmondo is overleden. "Hij was al een tijdje vermoeid en is rustig heengegaan." Dat laat z'n advocaat weten aan het Franse persagentschap AFP. Belmondo was een van de grootste Franse filmsterren van de jaren 60, 70 en 80. Aan de zijde van Jean Seberg maakte hij furore met de nouvelle-vaguefilm "À bout de souffle" van Jean-Luc Godard in 1960. Hij werd 88 jaar oud.
Jean-Paul Belmondo© AFP

Jean-Paul Belmondo

Belmondo kwam uit een artistieke familie, zijn vader was beeldhouwer en zijn moeder kunstschilder. Zelf wilde hij acteur worden, maar hij was zeker geen uitblinker op de toneelacademie in Parijs. Belmondo werd alsnog opgepikt door regisseur Jean-Luc Godard, een grote naam in de filmwereld. Hij speelde uiteindelijk in meer dan 80 films.

Een van zijn bekendste rollen was die van een autodief, in Godards film "A bout de souffle". Een film die wordt gezien als het startpunt van de Nouvelle Vague, een stroming die de filmregels die door Hollywood werden opgelegd aan zijn laars lapt. Van toen af nam de carrière van Belmondo een hoge vlucht. Later speelde hij ook vaak in commerciëlere films, waarin hij graag zelf zijn stunts deed. Belmondo bleef actief tot begin jaren 2000.

(c) VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.