Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Franse kunstenaar Christian Boltanski overleden

Franse kunstenaar Christian Boltanski overledenKunst & Cultuur

In Parijs is de Franse kunstenaar Christian Boltanski overleden. In zijn werk had hij het vaak over eenzaamheid, dood en herinnering.
Christian BoltanskiAFP

Boltanski had het in zijn werk vaak over eenzaamheid, dood en herinnering.

Christian Boltanski was fotograaf, beeldhouwer en filmmaker. Zijn leven en werk werden beïnvloed door het lot van zijn vader. Deze Oekraïens-joodse arts ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Shoah.

Boltanski is autodidact. Hij brengt het grootste deel van zijn jeugd binnenshuis door. Hij gaat amper naar school en mag tot zijn achttiende zelfs niet alleen de straat op. Zo bang zijn zijn ouders dat het gezin uit elkaar zou vallen. Maar Boltanski begint wel te schilderen.

Eind jaren 1960 stelt hij een eerste keer tentoon. In een van zijn eerste werken, de film La vie impossible de CB, vermengt hij fictie met zijn eigen autobiografie en verwijst hij naar de Holocaust. In zijn werk wilde Boltanski het verleden reconstrueren. En daarvoor gebruikte hij verhalen van anderen.

Begin jaren 1990 zet hij op de muren van een Berlijns huis de namen en beroepen van iedereen die ooit in dat huis heeft gewoond. Een huis dat in 1945 werd gebombardeerd... “Wie weinig beelden en herinneringen aan zijn jeugd heeft, pretendeert zich die van een ander toe te eigenen”, citeert NRC hem.

Bekend zijn de werken Dispersion (1991) en Personnes (2010). Met stapels kleren probeert Boltanksi de identiteit van doden te reconstrueren. Hij legt kledingstukken in grote vierkanten en verwijst daarmee naar de kleren, brillen en persoonlijke spullen die in de vernietigingskampen opgestapeld lagen. In NRC zegt hij daarover: “In mijn ogen zijn de lichamen op de grond nog steeds levend. Je hoort hun hartslagen nog. Maar ze wachten op hun dood. Allemaal kijken ze in de richting van de grote berg. Dat is de plek waar je doodgaat.”

Personnes in het Grand Palais in ParijsDidier Plowy
Met stapels kleren probeert Boltanksi de identiteit van doden te reconstrueren.

In 2015 zet Boltanski in Le Grand Hornu een berg zwarte kledingstukken. De stapel herinnert aan de verdwenen terrils van de voormalige mijnsite. In 2019 vult hij een kamer met gouden reddingsdekens. Hier zet hij dan weer het lot van de vluchtelingen centraal.

In 2005 begint hij met een ander opvallend project: Les Archives du cœur. Hij verzamelt de hartslag van mensen van over heel de wereld. Zo wil hij het hart van de mensheid samen laten kloppen.

Vijf jaar geleden zegt hij nog in de Volkskrant: "We zullen vergeten worden! Eigenlijk is al mijn kunst falen want ik kan het vergeten niet tegenhouden."

Christian Boltanski werd 76.

Zwarte berg kleren in Le Grand HornuCentre Pompidou - Philippe Migeat
De zwarte stapel herinnert aan de verdwenen terrils van de voormalige mijnsite.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.