Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Franse muziek voor vier (Engelse en Schotse) handen

Franse muziek voor vier (Engelse en Schotse) handenKlassieke muziek, CD

Hyperion

Paul Lewis en Steven Osborne aan één klavier in Franse muziek

Wie?

Door zijn prachtige Beethoven- en Schubert-opnames is de Engelse pianist Paul Lewis in ons land genoegzaam bekend. Dat kan van de Schot Steven Osborne, zijn één jaar oudere vriend en muzikale partner op deze cd, wellicht nog niet gezegd worden. Maar misschien komt daar wel snel verandering in, want Osborne is volgend seizoen 'artist in residence' bij Antwerp Symphony: goed voor zes concerten daar!

Wat?

Franse muziek voor vierhandig piano dus, met enkele evidente keuzes zoals 'Dolly' van Gabriel Fauré, de 'Petite suite' van Claude Debussy en 'Ma mère l'oye' van Maurice Ravel. Maar Lewis en Osborne zorgen ook voor een paar verrassingen. De korte, krachtige en uitgepuurde sonate uit 1918 van Francis Poulenc kan je nog het best omschrijven als 'Stravinsky à la française'. Van Stravinsky vind je op deze cd trouwens de al even beknopte 'Three easy pieces' uit 1914, gecomponeerd in Clarens in de Haut-Pyrénées en opgedragen aan respectievelijk Alfredo Casella, Erik Satie en Sergej Diaghilev. De 'Six épigraphes antiques' ten slotte schreef Debussy bij een voordracht van 12 gedichten van zijn vriend Pierre Louÿs.

Waarom moet je dit horen?

Paul Lewis en Steven Osborne hebben al dikwijls samen aan één klavier gemusiceerd, en dat ze elkaar perfect aanvullen en -voelen kan je op deze heerlijke cd in overvloed horen! Zo zijn de charme en de fantasie in de kinderlijke werelden van Fauré en Ravel (voor een keer mis je Ravels schitterende orkestratie niet eens) gewoonweg onweerstaanbaar; voorts contrasteert hun bekoorlijke stijl in de 'Petite suite' van Debussy en de drie stukken van Stravinsky behoorlijk met hun uitgesproken fysieke kracht in de sonate van Poulenc. Hun beheerste en verstilde uitvoering van de 'Six épigraphes antiques' van Debussy doet je beseffen dat je dit moeilijk te vatten werk wel wat vaker op cd en het concertpodium zou willen horen.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Uitvoerders; Paul Lewis (piano) Steven Osborne (piano)

Titel: French duets

Label: Hyperion

Catalogusnummer: CDA68329