Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Franz Lehár 150

Franz Lehár 150Blijf verwonderd!

Op 30 april was het 150 jaar geleden dat de operettecomponist Franz Lehár werd geboren. Tijdens het programma De Zomer van Klara vertellen presentatoren op maandag en vrijdag over het leven van de man die de lichte muziek en de operette naar een hoger niveau tilde.

De Oostenrijks-Hongaarse componist en dirigent Franz Lehár

Franz Lehár werd geboren in de stad Komáron in Hongarije dat vandaag tot Slowakije behoort. Zijn vader, ook Franz Lehár, speelde hoorn in Theater an der Wien en hij was bijna veertig jaar lang verbonden aan de militaire fanfare als componist van dansen en marsen. Zijn moeder was de Hongaarse Christine Neubrandt. Op twaalfjarige leeftijd trok Lehár naar het Praagse Conservatorium voor zijn vioolstudies. Het verhaal gaat dat niemand minder dan Dvořák hem aanmoedigde om zich te focussen op het componistenvak.

Lehár liet zich gematigd opmerken door een van zijn eerste opera’s Der Rastelbinder (De Ketellapper, 1902). De opvolgers Der Göttergatte en Die Juxheirat uit 1904 flopten, maar met Die lustige Witwe uit 1905 boekte hij het internationale succes dat zijn carrière zou maken. Ook andere Weense operettecomponisten als Strauss, Leo Fall en Kálmán genoten mee van de revival van het lichte theater.
Na WOII leek de Europese operette aan populariteit te moeten inboeten ten voordele van de overgewaaide theatertrends uit Amerika (Broadway en musical). Maar Das Land des Lächelns (Het Land van de Glimlach, 1929) bracht verandering. Dit muziektheater was een herwerking van Die gelbe Jacke (1923) dat op weinig bijval kon rekenen. Nieuwe liederen als het bekende ‘Dein ist mein ganzes Herz’ zetten Lehár opnieuw op de kaart.

In 1946 verhuisde hij samen met zijn zieke vrouw naar Zürich. Zij stierf in 1947 en Lehár keerde terug naar zijn villa in Bad Ischl (Oostenrijk) waar hij in de zomer van 1948 overleed. De villa is nu de locatie van het Lehármuseum. Er staat ook een herdenkingsteken in het Stadtpark te Wenen. Sinds 1951 is er in Bad Ischl ook een jaarlijks Lehár Festival waar bekende Weense operettes worden opgevoerd.

Franz Lehár schreef naast de tientallen operettes bijvoorbeeld ook instrumentale werken als een Fantasie für Klavier (1887-1888), Concertino voor viool en orkest (1888) en de orkestwals Gold und Silber (1902). Ook voor film, toen een van de vernieuwende media, schreef hij partituren: Die grosse Attraktion (1931) en Grossfürstin Alexandra (1934) en Une nuit à Vienne (1937).

Ontdek onderaan de selectie van muzieksamenstellers met inleiding van onze presentatoren.

Presentator Mark Janssens geeft de aftrap in het ochtendprogramma Espresso. Hij vertelt dat Lehárs positie tijdens het naziregime hem nadien niet in dank werd afgenomen.

22/06/20 Mark Janssens over Lehár

Maandag 22 juni

Die Lustige Witwe: Introductie, Dans en Lied van Vilja (2e bedrijf) met Cheryl Studer (sopraan), Monteverdi Choir en de Wiener Philharmoniker o.l.v. Sir John Eliot Gardiner

Lehár - Sieglinde Michiel

Dinsdag 23 juni

Je t'ai donné mon coeur uit Le Pays du Sourire met Julien Behr (tenor) en Orchestre de l'Opéra de Lyon o.l.v. Pierre Bleuse.

Franz Lehár - Katleen Van Bavel

Woensdag 24 juni

Gern Hab' Ich Die Frau'n Geküsst uit Paganini door Richard Tauber (tenor).

Franz Lehár - Werner Trio

Donderdag 25 juni

Hör' ich Cymbalklänge uit Zigeunerlieber door Ljuba Welitsch (sopraan) en het Orchester Der Wiener Staatsoper o.l.v. Rudolf Moralt.

Franz Lehár - Werner Trio (2)

Vrijdag 26 juni

uit Der Zarewitsch: Einer wird kommen door Barbara Bonney (sopraan) en Roland Schneider (piano)

Franz Lehár - Werner Trio 3

Maandag 29 juni

uit Frasquita: Hab' ein blaues Himmelbett in een historische opname met tenor Richard Tauber

Franz Lehár - Sieglinde Michiel 2

Vrijdag 3 juli

uit Der Graf von Luxemburg, een deel uit de derde akte door Mörbisch Festival Orchestra & Choir olv. Rudolf Bibl met Marika Lichter (mezzosopraan), Ruth Ohlmann (sopraan) en Michael Suttner (tenor)

Franz Lehár - Werner Trio 4

Uit Die Lustige Witwe: Lippen schweigen, 's flüstern Geigen met Rachel Willis-Sorensen (sopraan) Jonas Kaufmann (tenor) en de Wiener Philharmoniker o.l.v. Adam Fischer

Franz Lehár - Werner Trio 5

De zomer van Klara

De Zomer van Klara is terug van weggeweest: net zoals vorig jaar brengt Klara een luchtig namiddagprogramma met klassieke (en licht-klassieke) muziekwerken. Wekelijks staat een ander Vlaams ensemble in de kijker. Ook het werk van Beethoven blijft in dit Beethovenjaar een centrale plaats krijgen.

Presentatie: Sander De Keere / Werner Trio / Sieglinde Michiel / Katleen Van Bavel 

Samenstelling: Bart Tijskens / Katleen Van Bavel / Marc Van Rompaey / Sander De Keere / Greet Van 't veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of zomer@klara.be.

De zomer van Klara, een hele zomer lang op weekdagen van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.