Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Franz Schubert - Fantasie in f - Andreas Staier - Alexander Melnikov

Franz Schubert - Fantasie in f - Andreas Staier - Alexander MelnikovKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Andreas Staier en Alexander Melnikov, piano vierhandig. Label: harmonia mundi HMM 902227.
Hoes van de Schubert-cd van Andreas Staier en Alexander Melnikov

Andreas Staier en Alexander Melnikov spelen Schubert

Programma: Muziek voor piano vierhandig van Franz Schubert. Fantasie in f – 4 Ländler – 2 marsen – Variaties op een origineel thema D813 – Polonaise nr.1 – Rondo in A.

Bijna 20 jaar geleden, In 1998, nam Andreas Staier al eens een cd op met daarop muziek voor piano vierhandig van Schubert, namelijk twee grote, maar eerder zelden uitgevoerde ‘divertissements’ op Hongaarse en Franse thema’s. Het instrument toen was hetzelfde: een kopie van een pianoforte uit 1826 van Conrad Graf. Maar zijn muzikale partner wijzigde: Alexei Lubimov maakte plaats voor Alexander Melnikov, die andere voortreffelijke pianist van het label harmonia mundi.

Het allereerste werk dat we van Schubert kennen, het D1, is een fantasie voor piano vierhandig; de componist was toen 13 jaar! En in 1828, het jaar van zijn dood, schreef hij voor dezelfde bezetting, drie van zijn absolute meesterwerken.

En enkele daarvan vind je ook op deze nieuwe cd van Alexander Melnikov en Andreas Staier. Om te beginnen natuurlijk de grote fantasie in f D940. Dit is een bijzonder vernuftig opgebouwd werk, met dat bloedmooie, zachte en weemoedige thema aan het begin, dat daarna in het hele stuk nog zal terugkeren. De 8 variaties op een origineel thema dateren van 1824, een ander erg vruchtbaar jaar voor Schubert: een gracieus en intimistisch werk, dat van bij de creatie op de nodige populariteit kon rekenen. Ook in de derde grote compositie op deze cd, het Rondo in A uit 1828, het laatste werk voor piano vierhandig van Schubert, overheersen gevoelens van sereniteit en berusting. Deze langere werken worden afgewisseld met enkele kortere stukken: 4 Ländler, twee marsen en een polonaise.


Bij platenlabel harmonia mundi beschikken ze over een bijzondere groep van muzikanten die uitblinken in de kamermuziek, en die dan ook geregeld en in verschillende combinaties terugkeren: violisten Isabelle Faust en Daniel Sepec, de cellisten Roel Dieltiens en Jean-Guihen Queyras en natuurlijk ook de pianisten op deze opname Andreas Staier en Alexander Melnikov. Zij spelen hier met een mooie, nooit opdringerige spanning en met een prachtige klankbeheersing. Zouden ze op een moderne vleugel zulke zachte, herfstige kleuren kunnen produceren? En ook hét meesterwerk, de fantasie, krijgt van hen een krachtige, donkere vertolking, met soms ook, in de snellere gedeelten, schitterende kleuren: alsof je naar een orkest aan het luisteren bent.

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel