Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Fred Hersch - Songs From Home

Fred Hersch - Songs From HomeJazz,

Fred Hersch - Songs From Home

Fred Hersch - Songs From Home

Wie?

How My Heart Sings! (Bill Evans)

In november 1961 vinden in de legendarische club Village Vanguard opnames plaats voor Bill Evans' live album Waltz for Debby. Het is een momentopname van een zondagsconcert in New York door een iconische band. De heren van dienst, Evans (piano), Scott LaFaro (contrabas) en Paul Motion (drums), speelden zoals nog geen enkel pianotrio het hen had voorgedaan. Ze stuurden elkaar aan in een voortdurende intuïtieve dialoog, drie verschillende stemmen die beurtelings op het voorplan traden en een ongeziene eenheid vormden alsof zij een hoger ideaal nastreefden. Hun aanpak veroorzaakte een copernicaanse omwenteling binnen de jazz en had een blijvende impact op het leven van vele pianisten en jazzmusici. Zo ook op pianist Fred Hersch. Hij wordt wel eens vaker beschouwd als navolger van Evans door zijn gelijkaardige verbeeldingskracht en oog voor detail. Daarnaast hebben beiden heel wat gemeen en een speciale band met de Vanguard. Zo was Hersch de eerste -contractuele- huispianist die er solo op regelmatige basis optrad.

Samen met Evans behoorde Fred Hersch tot Toots Thielemans' favoriete pianisten. Het is dankzij Toots dat we Fred live leerde kennen in 1986 in het toenmalige Paleis voor Schone Kunsten. Memorabel blijft hun versie van Ne me quitte pas en als pianist heeft hij me -sinds ik die opname ontdekte- niet meer losgelaten. De laatste jaren trakteerde Hersch ons met zijn trio op weergaloze concerten en in 2019 sleepte hij een Klara in de wacht voor zijn trioplaat Live in Europe. Het juryverslag vatte het mooi samen: Fred Hersch staat voor een en al raffinement. Hij is al jarenlang trouw aan die stijl die volledig de zijne is, hij is a master of flow. Daarmee zet hij mee de bakens uit voor waar de moderne jazz vandaag voor staat.

Solo is hij een poëet en combineert een zacht impressionisme met een ongeziene virtuositeit. Na projecten rond Thelonious Monk en Billy Strayhorn volgde in 2001 Songs without Words. Dit mooie doosje blijft een mijlpaal in zijn carrière. Ondertussen verscheen een autobiografie, de prachtige film The Ballad of Fred Hersch (2016) en zijn vorige soloplaat Open Book (2018). Eén voor éen geven ze een intense -diep persoonlijke- kijk op zijn aangrijpend levensverhaal.

Wat?

Songs From Home (2020) is de nieuwe soloplaat van Fred Hersch. Subliem opgenomen en voorzien van een voortreffelijke sonoriteit bundelt Hersch standards, popsongs, traditionals en eigen werk. Een meesterwerk dat de luisteraar direct meezuigt in een warm, teder maar ook speels universum. Vanaf de eerste aanzet in Wouldn't It Be Loverly, over zijn heerlijke stride piano in After You've Gone tot het intense Sarabande, alles klinkt ontzettend coherent en organisch. Hersch fileert, schrapt of snijdt, zoekt naar essentie en laat ruimte, en weet zo als geen ander te ontroeren. 

Waarom?

Fred Hersch is één van de meest pure pianisten, erudiet en perfectionistisch maar ook altijd recht uit het hart. Songs From Home (2020) vormt de ideale soundtrack bij deze donkere winterdagen en laat u meer dan 50 minuten genieten van prachtige songs en meesterlijke improvisaties.

Praktisch?

Uitvoerder: Fred Hersch

Titel: Songs From Home

Label: Palmetto Records ‎

Joris Preckler

Joris Preckler over de cd 'Songs from Home' van Fred Hersch.