Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Frédéric Devreese, componist van veel filmmuziek, overleden

Frédéric Devreese, componist van veel filmmuziek, overleden Kunst & Cultuur

"Het sacrament" of "Pauline en Paulette" en nagenoeg alle films van André Delvaux kregen bijzondere muziek van de Belgische componist Frédéric Devreese. Zijn "Benvenuta Suite nr 1" is een klassieker. De vaak onderscheiden Devreese is na een lange loopbaan overleden op zijn 91e.
VRT Phile Deprez

Frédéric Devreese

Frédéric Devreese was componist, vooral van veel filmmuziek, en dirigeerde ook, onder meer het BRT Filharmonisch Orkest. Hij werd in 1929 in Amsterdam geboren. Zijn moeder speelde viool, zijn vader was componist en dirigent. Van hem kreeg de jonge Devreese zijn eerste lessen harmonie. Devreese studeerde in Brussel, Rome en Wenen. In de jaren 60 werkte hij als dirigent en producer voor de toenmalige BRT. Daar begon hij ook films te sonoriseren, de ideale leerschool voor het schrijven van soundtracks.

Het oeuvre van Frédéric Devreese is heel gevarieerd. Naast filmmuziek schreef hij ook pianoconcerti, een vioolconcerto, een symfonie, kamermuziek en twee opera’s. Zijn filmmuziek zou een belangrijke invloed uitoefenen op zijn andere werken. Die was niet experimenteel en leidde niet de aandacht af van de beelden. Zijn filmwerk beïnvloedde ook de rest van zijn oeuvre. Een motief uit zijn celloconcerto Canti werd uiteindelijk het motief van één van de personages uit Pauline en Paulette. Door het gebrek aan financiële middelen werd hij verplicht om voor kleinere ensembles te schrijven. Dat leidde tot het exploreren van bepaalde klankidiomen.

 Bekende filmmuziek was die voor "Benvenuta" uit 1984 van André Delvaux, met Fanny Ardant en Vittorio Gassman. Devreese schreef er dreigende en tegelijk zwierige tango- en habanera-muziek voor. Devreese componeerde ook de muziek voor "L’oeuvre au noir" van André Delvaux, naar het boek van Marguerite Yourcenar of voor "Un soir, un train", naar "De trein der traagheid" van Johan Daisne. Of voor "Les noces barbares" van Marion Hänsel”. "Pauline et Paulette" van Lieven Debrauwer kreeg ook muziek van Frédéric Devreese, net als "Het sacrament", geschreven en geregisseerd door Hugo Claus.

Lifetime Achievement Award

Devreese won verschillende prijzen zoals de Prix Italia, de Georges Delerue Award en twee keer de Joseph Plateau Prijs. Vorige herfst werd Devreese nog geëerd op Film Fest Gent. Hij kreeg toen de prijs voor zijn hele loopbaan op de World Soundtrack Awards.

In 1983 schreef hij " Concerto nr 4" als verplicht werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd piano. Ook voor de Adolphe Sax-wedstrijd componeerde Devreese een plichtwerk. Hij creëerde zowel orkest- als kamermuziek, vaak voor piano en ook voor koor.

Devreese toonde ook veel belangstelling voor jonge muzikanten. Hij dirigeerde het Belgische Jeugdorkest en was directeur van de muziekacademie van Overijse.

Frédéric Devreese is 91 jaar geworden; hij was de echtgenoot van BRT- cultuurjournaliste Annie De Clerck. Hij overleed aan de gevolgen van kanker.

Op woensdag 30 september 2020 zendt Klara Live het huldeconcert uit, dat plaats vond in Flagey in juni 2019.

Luister hieronder naar het gesprek met Mark Janssens over Frédéric Devreese.

 

Mark Janssens over Frédéric Devreese

Componist Wim Henderickx was goed bevriend met Frédéric Devreese. Ze zagen mekaar vorige week nog. Voor Henderickx was Frédéric Devreese een voorbeeld, hij noemt hem 'een groot componist en een groot mens'.

De muziek van Frédéric Devreese is heel herkenbaar, iedereen kent die muziek bewust of onbewust. Ze is deel van ons muzikaal erfgoed.
Wim Henderickx

Beluister hieronder de reactie van Wim Henderickx op het overlijden van Frédéric Devreese

Wim Henderickx over Frédéric Devreese

Luister hier naar zijn "Benvenuta Suite nr 1" door het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Dirk Brossé:

Bekijk hieronder een fragment uit Het Sacrament met de muziek van Devreese:

Beluister hieronder zijn pianoconcerto n°4 uit 1983:

© VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.