Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Frederik Styns nieuwe intendant Symfonieorkest Vlaanderen

Frederik Styns nieuwe intendant Symfonieorkest VlaanderenKunst & Cultuur

De Raad van Bestuur van Symfonieorkest Vlaanderen besliste om een eind te maken aan de samenwerking met intendant Dirk Coutigny. Gedurende ruim twintig jaar nam hij de dagelijkse leiding waar.
Foto van Frederik Styns

Frederik Styns

Met overtuiging en met niet aflatend enthousiasme bracht Coutigny het orkest tot een internationaal gewaardeerd niveau. De Raad van Bestuur is hem daarvoor dankbaar en erkentelijk. Gentenaar Frederik Styns zal in september het roer overnemen. Styns is momenteel hoofd van de afdeling klassieke muziek van het Koninklijk Conservatorium van de School of Arts te Gent. Voorheen was Frederik Styns programmator klassieke muziek aan Muziekcentrum De Bijloke en artistiek leider van de internationale platenfirma Outhere Music Group. Styns heeft een PhD in Musicologie. Met hem kiest Symfonieorkest Vlaanderen voor een jonge en dynamische persoonlijkheid die samen met chef-dirigent Jan Laetham-Koenig, het managementteam en de musici de bestaande wegen verder zal uitdiepen, nieuwe paden zal ontginnen en dit zowel in Vlaanderen als in Europa.

Symfonieorkest Vlaanderen is een vaste speler in het Vlaamse orkestenlandschap. Het orkest speelde het afgelopen seizoen in de belangrijkste zalen van Vlaanderen en Brussel en oogstte lovende commentaren tijdens drie buitenlandse concertreizen. Voorstellingen van het Ballet van Vlaanderen werden door Symfonieorkest Vlaanderen met veel bijval ondersteund. Na het zomerreces start het seizoen 2016-2017 met als rode draad ‘Time to escape’. Muzikaal ontsnappen uit de jachtige werkelijkheid, uit de dagelijkse mallemolen. Dat doet Symfonieorkest Vlaanderen met klassiekers als de Zesde Symfonie ‘Pastorale’ van Beethoven of de ‘Bolero’ van Ravel. Met werk van Luc Brewaeys wordt postuum hulde gebracht aan de dit jaar overleden componist.