Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
French elegance - Roeland Hendrikx - Liebrecht Vanbeckevoort

French elegance - Roeland Hendrikx - Liebrecht VanbeckevoortKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Roeland Hendrikx, klarinet; Liebrecht Vanbeckevoort, piano. Label: Etcetera KTC 1550.
Hoed van de cd French Elegance met Roeland Hendrikx

French Elegance met Roeland Hendrikx en Liebrecht Vanbeckevoort

Programma: Camille Saint-Saëns: Sonate op.167; Ernest Chausson: Andante & Allegro; Charles-Marie Widor: Introduction et rondo; Claude Debussy: Première Rhapsodie – Petite pièce; Philippe Gaubert: Fantaisie; Francis Poulenc: Sonate.

French Elegance: dat is de titel van deze nieuwe cd van klarinettist Roeland Hendrikx en pianist Liebrecht Vanbeckevoort. En Franse elegantie - én een mooi spel van vraag en antwoord - hoor je al meteen in het openingsdeel van het eerste werk, de klarinetsonate van Saint-Saëns. In het vreemde begin van het lento uit deze sonate tonen beide heren, in de lage registers van hun instrumenten, daarnaast ook een voortreffelijke klankbeheersing. De eerste twee delen van de sonate van Francis Poulenc, het andere grote werk op deze cd, speelt Hendrikx met de juiste poëzie en ‘tristesse’; in de geanimeerde en dolle finale krijgt Vanbeckevoort alle kansen om zich als een alerte en waar nodig ook krachtige muzikale partner te tonen.

Tussen deze twee sonates in kunnen de liefhebbers van de klarinet ook nog enkele minder gespeelde, maar daarom niet minder aantrekkelijke werken ontdekken van Ernest Chausson, Charles-Marie Widor, Philippe Gaubert en Claude Debussy. Ook de ruimtelijke, maar sfeervolle opname, gemaakt in mei en juni van dit jaar in de Academiezaal van Sint-Truiden, is uitstekend.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel