Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Frida Kahlo, de eerste selfiequeen"

"Frida Kahlo, de eerste selfiequeen"Kunst & Cultuur

Op vrijdag 21 mei opende de tentoonstelling ‘Frida Kahlo – Her Photos’ in de Gentse Sint-Pietersabdij. Daar kan je voor de eerste keer in België een deel van de persoonlijke fotocollectie van de mysterieuze kunstenares bewonderen. "Frida Kahlo was de eerste selfiequeen", vertelt Heidi Lenaerts.
© Frida Kahlo Museum

De foto's van Frida Kahlo lagen verborgen in haar badkamer.

De beelden uit de tentoonstelling lagen vijftig jaar verborgen in de badkamer van Casa Azul, het huis waar Kahlo samenwoonde met kunstenaar Diego Rivera. Heidi Lenaerts vertelt: “Die badkamer was een soort archief. Toen Frida stierf in 1954 heeft Diego Rivera al haar persoonlijke werken, documenten, medicijnen en korsetten in die badkamer gelegd en de deur op slot gedaan. Waarom hij dat deed, is niet zo duidelijk. Misschien omdat hij haar privacy wou beschermen, misschien vanuit een groot verdriet. Hij vroeg daarna aan een vriendin des huizes om de sleutels te bewaren en te zorgen dat de kamer vijftien jaar lang niet openging. Toen Diego Rivera drie jaar na Frida stierf, besloot zij de kamer langer dicht te houden. Pas na haar dood in 2002 is de badkamer opengegaan.”

In die badkamer lagen 2000 brieven en persoonlijke documenten, haar beenprothese en 6000 foto’s. Een aantal van die foto’s hangen nu dus in Gent. “Dat zijn foto’s die ze zelf heeft genomen en waar ze opstaat, foto’s die ze van vrienden kreeg, foto’s van andere kunstenaars... Er zitten echte pareltjes tussen!”

Ik denk dat we de échte Frida leren kennen door de combinatie van de foto’s en haar werk.
Heidi Lenaerts

Op de foto's krijgen we een andere kant van Frida Kahlo te zien. “Ik denk dat we de échte Frida leren kennen door de combinatie van de foto’s en haar werk. Ze heeft met die foto’s een soort biografie gemaakt van haar leven waarin ze echt haar realiteit toont. Ze zijn dan ook vaak taboedoorbrekend. Zo heeft ze het over miskramen, over haar verdriet... Op de foto’s zie je ook dat Frida de regie in handen had en heel goed wist hoe ze afgebeeld wilde worden. Er zijn een aantal portretten die nog een andere kant tonen, bijvoorbeeld eentje waar ze met los haar op haar bed ligt en heel ontspannen in de camera kijkt”. 

Frida Kahlo ging op haar eigen manier met die foto’s om. Ze maakte er bijvoorbeeld aantekeningen op en knipte er stukjes uit voor in haar amuletten. “Er hangt ook een mooie foto van Diego met een lippenstiftkus."

Beluister hier het gesprek met Heidi Lenaerts:

Heidi Lenaerts over Frida Kahlo

‘Frida Kahlo – Her Photos' loopt tot 22 augustus in de Sint-Pietersabdij in Gent. Meer info vind je hier

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.