Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ga als VIP naar Der fliegende Holländer in Opera Vlaanderen

Ga als VIP naar Der fliegende Holländer in Opera VlaanderenKlassieke muziek

Zou u dinsdagavond graag naar Gent gaan om als VIP te gaan kijken naar Der fliegende Holländer in Opera Vlaanderen. Speel dan snel mee met onze wedstrijd en win een duoticket!
Foto van Der fliegende Holländer

Der fliegende Holländer (c) Annemie Augustijns

Het verhaal

Wagner vond in de eeuwenoude sage over een spookschip en zijn vervloekte kapitein de perfecte drager voor zijn thematische stokpaardjes: de zucht naar verlossing, existentiële schuld en de kracht van de liefde over de dood heen. 'Der fliegende Holländer' is bovendien Wagners eerste revolutionaire opera die alles heeft van een volbloed muziekdrama.

Het verhaal is kort: wegens godslastering is de Hollander gedoemd om eeuwig op de wereldzeeën te varen. Alleen een vrouw die hem eeuwige trouw zweert, kan hem verlossen van de vloek. In de gedaante van Senta meent de Hollander haar te hebben gevonden. Beiden zijn ze outsiders die eenzelfde verlangen delen “naar het nieuwe, onbekende, nog niet aanwezige maar reeds voorvoelde” (Wagner). Zelfs samen kunnen ze echter niet op tegen het zielloze van de heersende maatschappij.

Voorstelling

Ook al is Der fliegende Holländer met zijn spectaculaire scenische effecten en imposante koortableaus nog schatplichtig aan de grand opéra, het werk overstijgt ruimschoots het genre. De Duitse regisseuse Tatjana Gürbaca (bijgestaan door het team achter haar gelauwerde Parsifalproductie) situeert de handeling in een gemeenschap die kampt met spirituele leegte en die helemaal gefocust is op geldgewin. Een competitieve wereld waarin het idealisme van Senta geen schijn van kans maakt.

De muzikale leiding is in handen van de jonge maestro Cornelius Meister, die ongetwijfeld een van de interessantste jonge Duitse dirigenten is van zijn generatie en die steeds vaker zijn opwachting maakt in de Wiener Staatsoper.

Deze wedstrijd is afgelopen.