Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Gabriel Fauré - Hannes Minnaar

Gabriel Fauré - Hannes MinnaarKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Hannes Minnaar, piano. Label: Challenge classics CC72731.
Hoes van de nieuwe Fauré-cd van Hannes Minnaar

Hannes Minnaar in werk van Gabriel Fauré

Programma: Werken voor piano van Gabriel Fauré.

De aantrekkelijke, maar helaas erg zelden uitgevoerde en opgenomen werken voor piano van Gabriel Fauré bestreken het grootse deel van diens creatieve leven, van 1881 tot 1921. Veertig jaar dus, waarin aanzienlijke veranderingen en revoluties plaatsvonden, in de muziek maar ook in de wereld daarbuiten. Toen Fauré zijn eerste stukken voor piano componeerde, leefden Wagner en Liszt nog en was Brahms op het hoogtepunt van zijn artistieke kunnen. In Frankrijk zwaaiden Saint-Saëns en Lalo de artistieke plak. In de tijd van zijn 13e nocturne, het ultieme pianistieke meesterwerk van Fauré, had de grootste omwenteling in de muziekgeschiedenis, in gang gezet door Stravinsky en Schönberg, al plaatsgevonden, liet de jonge Groupe des Six al overtuigend van zich horen, en was er natuurlijk de moderne muzikale taal van Debussy en Ravel. Al deze nieuwigheden en (r)evoluties leken geen vat te krijgen op Gabriel Fauré. Hij bleef zijn hele leven trouw aan zijn eigen, herkenbare en originele stijl, die geworteld zat in de romantische taal van Chopin en Schumann.

De dertien nocturnes en evenveel barcarolles vormen de kern van het verzamelde pianowerk van Fauré. Drie van die nocturnes en twee barcarolles vind je terug op deze Challenge classics-cd van Hannes Minnaar. Daarnaast zijn er ook nog het aantrekkelijke Thème et variations uit 1895, de tragisch-melancholische 9 preludes, de virtuoze Impromptu nr.5 en een lied zonder woorden, een eenvoudig stuk naar het voorbeeld van Mendelssohn, dat Fauré waarschijnlijk tijdens zijn studie componeerde.

We herinneren ons Hannes Minnaar natuurlijk nog van zijn deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd, editie 2010, waarop hij de derde prijs won. Toen al schitterde hij in Frans repertoire, het vijfde pianoconcerto van Camille Saint-Saëns. Intussen bouwde hij een mooie, internationale carrière uit, als solist, maar ook in de kamermuziek met zijn eigen Van Baerle Trio. Minnaar bracht ook al met veel succes enkele solo-cd’s uit, en met Jan Willem de Vriend en het Nederlands Symfonieorkest neemt Minnaar de vijf pianoconcerto’s van Beethoven op.

En ook in deze weinig gespeelde werken van Fauré voelt Hannes Minnaar zich uitstekend thuis. Hij vertolkt ze met een prachtig vloeiende stijl, expressief, levendig, spontaan, helder en, waar nodig, ook met grote innigheid. Alles lijkt precies te kloppen. En het mooie is, dat je op de bijgevoegde dvd Minnaar alle werken, in dezelfde volgorde als op de cd, kan zien uitvoeren tijdens een heerlijk concert op 29 januari 2016 in Westvest 90 Schiedam. Dit concert volgde één dag na de cd-opnames, gemaakt in precies dezelfde locatie.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel