Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
GAL wordt 80: "Ik heb getekend en ik beteken iets."

GAL wordt 80: "Ik heb getekend en ik beteken iets."Blijf verwonderd!

De iconische cartoonist GAL, alias Gerard Alsteens, viert driedubbel: 40 jaar cartoons voor Knack, 60 jaar carrière én zijn 80e verjaardag. Daar hoort dus een overzichtstentoonstelling bij. AL GAL opent zaterdag in het Cultuurcentrum Mechelen.

Gerard Alsteens a.k.a. GAL viert zijn 80e verjaardag met een overzichtsexpo.

GALs werk is scherp, confronterend en met levenslang engagement voor de vrije meningsuiting. Een genadeloos chroniqueur van de nationale en de wereldpolitiek. En zijn werk is nu verzameld in een expo. Gerard Alsteens: "Het was hectisch. Ze zijn mijn werk aan het digitaliseren bij VUB, een boek moest gemaakt worden en het werk moest verzameld worden voor de expo. Gelukkig heeft mijn zoon dat in goede banen geleid."

De expo toont een vrij volledig overzicht. "Ik heb zo weinig mogelijk proberen te verkopen. Behalve één keer, toen had ik bij een expo de kleine lettertjes van het contract niet goed gelezen."

In die enorme museumzalen dacht ik: Jezus, mijn werk is klein.
Gerard Alsteens

Na 60 jaar werk ligt de vraag voor de hand: op welke tekening ben je het meest trots? Gerard Alsteens: “Dan denk ik toch aan de periode dat ik meewerkte aan acties tegen apartheid. Er was een aanslag op het huis van een activist in Zuid-Afrika. Een deel van zijn huis was echt weg. Maar op een verwoeste muur hing een anti-apartheidsaffiche die ik gemaakt had. Ik dacht toen: ik heb getekend en ik beteken iets.”

Naast tekeningen is er ook een Wunderkammer te zien. "Je ziet bijvoorbeeld stolpen met een klein tubeke waar immens veel verf uitkomt. Een beetje surrealistisch!"

Beluister hier het gesprek met GAL:

GAL op bezoek in Espresso

AL GAL opent 12 juni en loopt tot 22 augustus 2021 in het Cultuurcentrum Mechelen. Alle info: cultuurcentrum.mechelen.be

AL GAL, een inkijk in het universum van GAL

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.