Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Geef de mensen vitamines en geen snoepjes!"

"Geef de mensen vitamines en geen snoepjes!"Klassieke muziek

De Italiaanse dirigent Riccardo Muti is geen grote fan van de macht van het beeld in onze maatschappij. Het gaat bij klassieke concerten te vaak over wat je ziet en niet wat je hoort. Een bedenkelijke evolutie, vindt Muti.
dirigent Riccardo Muti

dirigent Riccardo Muti

Riccardo Muti : We willen dirigenten zien die zich als atleten gedragen, pianisten die met God communiceren terwijl ze spelen, violisten die met hun sexy looks het publiek proberen te verleiden. Dat is dus nieuw! 30, 40 jaar geleden bestond dat nauwelijks. Onze maatschappij waarin het beeld de norm is, kweekt mensen die constant visueel geprikkeld willen worden. Wie spreekt er nog over de spirituele integriteit van onze artiesten? Er is dus iets dramatisch aan 't gebeuren. En wat doen wij met z'n allen? We volgen de smaak van het publiek. We lopen die blind achterna. In plaats van het publiek te helpen om zich meer op de essentie van kunst te richten, geven we hen snoepjes. De volgende keer dat je naar een concert gaat en een dirigent ziet die veel te veel beweegt en z'n mond opent zoals een haai, sta dan recht en roep : "Boeh!"

Riccardo Muti met de 4de symfonie van Franz Schubert in concert, op maandag 7 maart in Maestro!

 

Muti en de 9de van Beethoven

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.