Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Geen filmkaskrakers zonder deze Belgen

Geen filmkaskrakers zonder deze BelgenBlijf verwonderd!

Deze week vieren de World Soundtrack Awards hun 20ste verjaardag, en dat kunnen Robin Broos en Jeroen Struys van The Original Soundtrack niet laten liggen! Ze vertellen in Espresso over fantastische films en soundtracks, die er niet zouden geweest zijn zonder de hulp van enkele straffe Belgen.

Assenaar Sven Faulconer verhuisde op zijn 27e naar Los Angeles om soundtracks te maken. Als rechterhand van James Newton Howard schreef hij onder andere mee de muziek voor The Hunger Games.

24 oktober vieren Robin Broos en Jeroen Struys de 20e verjaardag van The World Soundtrack Awards met een marathonuitzending met de beste filmmuziek, een hele dag lang live vanuit Gent. Om warm te lopen, vertellen ze in Espresso heel de week lang het verhaal van vijf Belgen die een onuitwisbare invloed hebben gehad op een grote blockbuster.

Want Harry Potter, The Hunger Games of The Artist zouden nooit hetzelfde geklonken hebben zonder de bijdrage van 'les petits Belges'.

‎‎‏‏‎ ‎

Maandag: Zonder Jef Neve, geen The Artist

Het was de Franse filmcomponist Ludovic Bource die eind 2012 en Oscar mocht ontvangen voor de filmscore van The Artist. Maar ook jazzpianist Jef Neve deed daarvoor een serieuze duit in het zakje.

Tijdens de opname van de filmmuziek in Flagey, samen met Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra, raakte de vaste pianist er niet uit. Ze zaten vast en dus werd Jef Neve 's ochtends last-minute bij de opname van de score geroepen. Hij stemde toe, al had hij er toch eerst een aspirine of twee voor nodig...

Zonder Jef Neve, geen The Artist
‏‏‎ ‎

Dinsdag: Zonder Ginette Decuyper, geen Harry Potter

London Symphony Orchestra is al jaren het vaste huisorkest van filmcomponist John Williams. En het was met die muziek dat alles begon voor de Belgische violiste Ginette Decuyper.

Als tiener hoorde ze de soundtrack van Star Wars: The Empire Strikes Back, en toen wist ze: ooit wil ik in dat orkest spelen. En zo geschiedde. Ondertussen is ze eerste violiste bij het London Symphony Orchestra en heeft ze zelf al verschillende scores van John Williams opgenomen. En de partituren van ‘Hedwig's Theme’ uit Harry Potter heeft ze zelfs altijd mee in haar vioolkist…

Zonder Ginette Decuyper, geen Harry Potter
‏‏‎ ‎

Woensdag: Zonder Toots Thielemans, geen Midnight Cowboy én geen Sesame Street

Toots Thielemans vloog speciaal naar Amerika om voor Midnight Cowboy de score in te spelen. Toch staat zijn naam niet vermeld op de plaat, hoe zou dat komen?

Daarnaast maakte Toots Thielemans ook het deuntje van Sesame Street onsterfelijk. Geen kind of volwassene dat het deuntje niet kan meefluiten.

Zonder Toots Thielemans, geen Midnight Cowboy en Sesame Street
‏‏‎ ‎

Donderdag: Zonder Sven Faulconer, geen The Hunger Games

Assenaar Sven Faulconer verhuisde op zijn 27e naar Los Angeles om er zijn droom waar te maken: soundtracks voor films schrijven. En met succes, want hij is er ondertussen een gevestigde filmcomponist.

In zijn eerste jaren in L.A. was vijf jaar de rechterhand van de grote filmcomponist James Newton Howard. En zo schreef hij dus ook mee muziek voor de filmreeks The Hunger Games. Maar hij is er ook zelf in te horen!

Zonder Sven Faulconer, geen The Hunger Games

Vrijdag: Zonder Alain Pierre, geen Jurassic Park

We mogen als Belg niet alleen trots zijn op ons bier, onze chocolade en onze frieten, maar ook op de dinogeluiden van Jurassic Park. Want die zijn ook van Belgische makelij.

Toen regisseur Steven Spielberg op zoek was naar een sounddesigner voor Jurassic Park, kwam hij terecht bij de Belgische filmcomponist Alain Pierre. Die de opdracht met veel plezier aannam. En zo kwam het dat de angstaanjagende dinogeluiden in een klein studiootje in Schaarbeek ontwikkeld werden.

 

Zonder Alain Pierre, geen Jurassic Park

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

The Original Soundtrack met Clara De Decker en Robin Broos

Clara De Decker en Robin Broos, live vanuit Film Fest in Gent

Presentatie: Clara De Decker & Robin Broos

Productie: Marc Weyts

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via soundtrack@klara.be