Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Geert Mak over 'Grote Verwachtingen' - Aflevering 2

Geert Mak over 'Grote Verwachtingen' - Aflevering 2Blijf verwonderd!

In 1999 overheerste het optimisme: de 21ste eeuw zou de eeuw van Europa worden. Vervolgens werd de EU getroffen door de ene crisis na de andere. Waar liep het fout en waar gaat het naartoe met de EU? Dat vraagt Nicky Aerts aan Geert Mak en Vincent Stuer, in aflevering 2 van deze reeks rond het boek 'Grote Verwachtingen'.

Een rondetafel over de EU in Amsterdam, met Vincent Stuer, Nicky Aerts en Geert Mak

Na de val van het communisme en het einde van de oorlog in ex-Joegoslavië keek Europa vol vertrouwen naar de toekomst. Maar in zijn boek 'Grote Verwachtingen' laat Geert Mak zien dat het optimisme al snel omsloeg.

De grote uitbreiding van de Europese Unie in 2004 verliep een stuk moeizamer dan gedacht. De interne organisatie moest herbekeken worden, en net op dat moment werd Europa getroffen door achtereenvolgens de financiële crisis, de eurocrisis en de vluchtelingencrisis. Als klap op de vuurpijl stemde een meerderheid van de Britten in 2016 voor een Brexit, een uittrede uit de Europese Unie.

Wat is de impact van die opeenvolgende crisissen en hoe moet de EU zich in de toekomst organiseren? Dat bespreekt Nicky Aerts met Geert Mak en Vincent Stuer.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Geert Mak over 'Grote Verwachtingen' - Aflevering 2
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.