Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Generation XIII: het leven zoals het is in dansopleiding P.A.R.T.S.

Generation XIII: het leven zoals het is in dansopleiding P.A.R.T.S.Kunst & Cultuur

Ze heten Eleni, Kia, Marllon, Renato en Zoé. Ze komen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel om dans te studeren aan P.A.R.T.S., de gerenommeerde opleiding van Anne Teresa De Keersmaeker. En dan gooit corona roet in het eten. In haar podcastreeks Generation XIII volgt Delphine Hesters het wel en wee van een nieuwe generatie dansers.

De podcast Generation XIII kijkt achter de schermen van een prestigieuze dansopleiding

De dansopleiding P.A.R.T.S. in Brussel werd in 1995 opgericht door choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Dansers- en choreografen-in-spe volgen er een driejarige opleiding waarin ze zowel danstechniek als theoretische vakken voorgeschoteld krijgen. Tijdens dat zware pakket ontwikkelen ze ook hun eigen voorstelling.

In september 2019 streek er voor de 13de keer een nieuwe groep van 40 studenten neer. Cultuursociologe Delphine Hesters kent de opleiding goed en raakte gefascineerd door de diversiteit aan mensen die er gedurende drie jaar samenkomen in een hechte groep.

Uit 'Generation XIII' selecteerde ze vijf studenten met uiteenlopende achtergronden. Zo komt Eleni uit een artistiek milieu in Griekenland, is Renato afkomstig uit een Hongaars arbeidersgezin en groeide Marllon op in de favela's van Rio de Janeiro.

Hesters volgt hen gedurende drie jaar, voert gesprekken met hen en blijft via ingesproken berichten op de hoogte van hun ervaringen. Dat materiaal komt samen in een zesdelige podcastreeks. Momenteel staan er vier afleveringen online. Elke aflevering is gewijd aan één semester. Naarmate de podcast vordert, hoor je de studenten evolueren en ben je getuige van hoogte- en dieptepunten.

Een vooropgezet scenario was er niet, maar de werkelijkheid bracht al heel wat verrassingen met zich mee. Amper enkele maanden na hun aankomst in Brussel brak corona uit, wat veel studenten aan het twijfelen brengt over hun parcours. Ook de wereldwijde protestbeweging Black Lives Matter laat sporen na.

Hesters is momenteel druk bezig materiaal te verzamelen voor de laatste twee afleveringen die in de herfst van 2022 gelanceerd worden.

Beluister alle afleveringen van Generation XIII hier.

Beluister hieronder het volledige gesprek met Delphine Hesters in Pompidou.

Delphine Hesters over podcastreeks Generation XIII

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.