Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Geniet vanaf zaterdag van het Klarafestival 2021!

Geniet vanaf zaterdag van het Klarafestival 2021!Blijf verwonderd!

Klarafestival brengt in deze bijzondere tijden een digitaal festival met maar liefst twaalf verschillende audiovisuele producties. Van 13 tot 22 maart programmeren we in samenwerking met BOZAR, Flagey en Passa Porta vergeten parels, grote romantische klassiekers, heel wat creaties en ook nieuw, jong talent. De rode draad doorheen al deze voorstellingen? Een warme boodschap van hoop en troost: ‘es ist noch nicht alles verloren!’

Klarafestival 2021

In maart kunnen we nog geen live publiek ontvangen. Klarafestival gaat bijgevolg volledig digitaal. Van 13 tot 22 maart bieden we op Klara en klarafestival.be maar liefst twaalf audiovisuele projecten aan. Naar goede gewoonte kan u die ook beleven via Klara, zowel op de radio, via de Klara-app als op de website. De voorstellingen zijn nadien ook te bekijken op VRT NU, alsook te volgen via Proximus Pickx. Van 25 tot 28 maart zullen negen voorstellingen bovendien deel uitmaken van de programmatie van de nieuwe pop-up cultuurzender Podium 19.

In een tijd waar we van kwalitatieve opnames van klassiek repertoire slechts een muisklik verwijderd zijn, focust Klarafestival 2021 op onontdekt werk, nieuwe creaties en symbioses tussen beeld en klank. Belgisch talent zal de toon aangeven. Daarnaast wisten we ook enkele buitenlandse gasten te engageren. Met trots stellen we u hieronder reeds enkele highlights voor.

Songs of nature

Op 13 maart gaat het festival van start met Songs of Nature. In deze scenische productie (regie: Shuang Zou) stellen B’Rock en de sopraan Sunhae Im zich de vraag hoe men in de barokperiode de natuur beleefde. Korte, gloednieuwe composities van Wim Henderickx gaan in dialoog met een intieme liederencyclus van Händel: de Neun deutsche Arien.

Listening to the change

Listening to the change is een interactief concert van het STEGREIF.orchester. Dit toonaangevend Berlijns improvisatieorkest staat onder leiding van Juri De Marco en weet als geen ander de vinger aan de pols van de tijd te houden. Aan de hand van enkele volksmelodieën vertellen de instrumentalisten actuele Europese verhalen. Weerbaarheid is daarbij een steeds terugkerend thema en wordt aan het einde van het concert op onorthodoxe wijze Beethoveniaans gevierd. Live vanuit Berlijn.

Mahlers Das Lied von der Erde

Het laatste project dat de betreurde dirigent, componist en pianist Reinbert de Leeuw afwerkte, was een arrangement van Mahlers Das Lied von der Erde. Het Brusselse ensemble Het Collectief voert dit eigenzinnige arrangement uit met Lucile Richardot en Yves Saelens als zangsolisten en onder de muzikale leiding van Gregor Mayrhofer.

Sound & Vision

Klarafestival vroeg aan heel wat componisten om nieuw werk te schrijven. Daarbij kregen ze ook de opdracht om samen te werken met beeldende kunstenaars en videografen. In de voorstelling Sound & Vision gaan al deze kersverse symbioses tussen beeld en klank in première. Met onder andere werk van Saskia Venegas Aernouts, Frederik Croene, Eva-Maria Houben, Frederik Neyrinck en Vessel (Sebastian Gainsborough).

Afsluiter op 22 maart

Samen met het Passa Porta Festival vroeg Klarafestival aan de bekende Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer (auteur van onder andere Grand Hotel Europa) een nieuwe idylle te schrijven. Frederik Neyrinck vertoonde deze tekst voor sopraan Lore Binon, verteller Josse De Pauw en enkele instrumentalisten van I SOLISTI. De uitvoering van dit werk in de voorstelling De oude woorden van een tekst die komen gaat op 22 maart vormt de afsluiter van Klarafestival 2021.

Binnenkort maken we het volledige programma van Klarafestival 2021 bekend. Samenwerkingen met het Brussels Philharmonic, Ictus en Collegium Vocale Gent zijn maar een paar van de zaken die u verder nog kan verwachten. We zijn ook bijzonder trots om een concert van het Antwerp Symphony Orchestra in onze programmatie te kunnen opnemen. Hierover later meer.

Meer info op klarafestival.be!

Lees ook: