Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Gent Jazz presenteert: Balcony Seats Björk op 11 juli in rusthuis Ter Rive

Gent Jazz presenteert: Balcony Seats Björk op 11 juli in rusthuis Ter RiveJazz

Zorgresidentie Ter Rive heeft het mooiste uitzicht op het Sint-Pietersplein. Het contrast tussen de lege bezoekersstoelen in de residentenkamers en het vele volk dat samenkomt om artiesten als Leonard Cohen, Prince en nu op 11 juli ook Björk aan het werk te zien, kan niet groter zijn.

Logo Gent Jazz

Maar liefst 60% van de ouderen voelt zich eenzaam. Gent Jazz Festival, de organisatoren achter het unieke Björkconcert, slaan de handen in elkaar met Gents creatief collectief Hummingbird om deze vereenzaming tegen te gaan. Vanaf donderdag 21 juni staan via www.bjork.gent 10 Balcony Seats te koop. Nestel je in de comfortabele zetels van Marie-Jeanne (96), Urbain (88) of Yvonna (94) en geniet van de beste plaatsen voor het meest exclusieve concert van deze zomer! De opbrengst van deze 10 Balcony Seats gaat integraal naar vzw Enchanté. Dit Gentse netwerk van hartelijke handelaren wil samen met lokale hotels beschikbare kamers inzetten om daklozen te laten herstellen die ziek zijn of net uit een ziekenhuis zijn ontslagen.

Balcony seat tickets: www.bjork.gent

Hummingbird en Gent Jazz Festival gingen alvast even langs bij Marie-Jeanne, Urbain en Yvonna om ze voor te stellen aan Björk. Niet altijd even gemakkelijk, die naam uitspreken. Maar wel precies een bloem die zich verplaatst! Ontdek hun heerlijke reacties in het filmpje onderaan dit artikel.

Hilde Lanszweert, directeur zorgresidentie Ter Rive

'Hoewel onze inwoners de muziek van Björk niet kennen, waren ze meteen enthousiast toen we hen voorstelden om concertgangers mee te laten kijken vanuit hun raam. Telkens er iets gebeurt op het Sint-Pietersplein, zitten ze aan hun venster gekluisterd. Het is dan ook bijzonder mooi dat ze deze keer niet passief meekijken, maar actief betrokken worden bij het concert. Onze leuze in huis is 'met gelukkige mensen, mensen gelukkig maken'. Wel, niets maakt hen zo gelukkig als met jongere mensen optrekken. We zijn ervan overtuigd dat dit geluk in twee richtingen werkt.'

Integrale opbrengst balcony seats naar vzw Enchanté

In het werken met daklozen bots je op problemen waar nog altijd geen structurele oplossing voor is. Het schrijnend tekort aan nachtopvang is daar een van. Overdag sta je bovendien sowieso op straat. Stel je voor, je hebt een griep of keelontsteking en 39 graden koorts. Op zo’n moment blijft iedereen thuis, in bed of in de zetel onder een dekentje. Voor daklozen is deze optie er niet. Zo kwam vzw Enchanté (https://enchantevzw.be/nl) op het idee van een hotelbed op doktersvoorschrift. Deze Gentse vzw heeft al een breed netwerk aan hartelijke handelaren die daklozen uitgestelde koffies, maaltijden en faciliteiten aanbiedt. In Gent zijn er een pak hotels en b&b’s die bij momenten lege kamers hebben. Dankzij de opbrengst van de Björk Balcony Seats, kan vzw Enchanté een structurele samenwerking aangaan met hotelpartners die hun lege kamers ter beschikking stellen van daklozen die door een van hun erkende dokters 'thuis' worden geschreven. De crowdfunding voor vzw Enchanté’s 'Hotelbed op doktersvoorschrift' stopt echter niet met deze actie. Tijdens Gent Jazz Festival zal de opbrengst van de affiches ontworpen door kunstenaar Peter Puype en de veiling van de gesigneerde festivalposter ook integraal naar dit goed doel gaan.

Jazz en muziek is voor iedereen

De organisatie Jazz & Muziek vzw, die onder meer Gent Jazz Festival, Björk en Jazz Middelheim op poten zet, schrijft al langer mee aan een inclusief maatschappelijk verhaal. Zo werkt Gent Jazz Festival voor het derde jaar op rij samen met Refu Interim. Elke nieuwkomer een duwtje in de rug geven bij het uitbouwen van een sociaal netwerk en hen zo steunen in hun traject naar werk, dat is een missie waarin de organisatie zich helemaal kan vinden. De liefde voor muziek is er een die elke grens overstijgt. Aangezien niet elke taal even universeel is als die van de muziek, springt organisatie Uilenspel ook bij. Zij helpen de anderstalige festivalvrijwilligers op een ontspannen manier hun Nederlands te verbeteren. Voluit leven in een inclusieve wereld, ook een doel van Konekt vzw. Zij bieden personen met een beperking kansen om hun talenten te ontplooien in diverse werkomgevingen. Op 5 juli komen ze de Gent Jazz Festivalteams versterken en nóg mooier maken. Jaarlijks krijgt OCMW Gent ook 100 gratis tickets om uit te delen aan kansarmen die wel van jazz houden, maar zich spijtig genoeg maar weinig culturele uitstapjes kunnen permitteren.

Quote Wendy Huyghe, HUMMING, bedenker rusthuisactie

'Toen we een paar geleden Prince zagen op het Sint-Pietersplein, werden we geraakt door het contrast tussen het vele volk op het plein en het rusthuis. De lege stoelen met uniek zicht op het podium zagen we als opportuniteit om het festivalpubliek tot bij de bewoners te krijgen. We hopen dat Marie-Jeanne, Urbain, Yvonna en de bezoekers een leuke avond beleven met ‘Björnk’ én met elkaar, alsook dat de problematiek van eenzaamheid hierdoor wat meer aandacht krijgt.'

Meeer informatie via www.hummingsite.com 

Praktische informatie

Balcony Seats – Ter Rive
10 tickets beschikbaar, € 74/stuk
Te koop via www.bjork.gent

Ticket geeft recht op een zitje aan het raam van Marie-Jeanne, Urbain of Yvonna in zorgresidentie Ter Rive. Het ticket geeft ook toegang tot het concertplein.
Sint-Pietersnieuwstraat 115, 9000 Gent