Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Gentse torenrij is twee 'torens' rijker met 20 meter hoge kunstwerken op de Korenmarkt

Gentse torenrij is twee 'torens' rijker met 20 meter hoge kunstwerken op de KorenmarktKunst & Cultuur

De bekende Gentse torens hebben op de Korenmarkt het gezelschap gekregen van twee hoge kunstwerken (19 en 20 meter hoog). Het kunstwerk van Ayse Erkmen is afgelopen nacht geplaatst, het werk van Ann Veronica Janssens volgt in de loop van de ochtend.
Foto van het kunstwerk van Ayse Erkmen op de Korenmarkt

Foto (c) VRT NWS

Sint-Baafs, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk krijgen gezelschap van twee hoge kunstwerken. Aan het kruispunt met de Donkersteeg, ter hoogte van de Hema, staat sinds afgelopen nacht "Broche" het werk van de Turkse kunstenares Ayse Erkmen. "De plaatsing was spectaculair, want het werk moest over een tramkabel worden geheven", zegt projectcoördinator Astrid Van Ingelgom in "De ochtend". "Als je weet dat het werk zelf al 20 meter hoog is, dan is dat wel spectaculair."

"Het werk ziet eruit als een ketting van gouden vensters", legt Van Ingelgom voorts uit. "Ze heeft zich gebaseerd op de historische vensters in de buurt van de Korenmarkt. De mooie madam die de stad Gent is, krijgt zo een sierbroche." De gouden vensters zijn gemaakt in messing, een glanzend goudkleurig metaal.

Iets verder, vlakbij de Sint-Niklaaskerk, wordt vanmorgen het kunstwerk van Ann Veronica Janssens geplaatst. Het werk "HD 400" bestaat uit een gigantische stalen balk van 19 meter hoog met één gepolijste zijde. De schaduw van de balk en de reflectie van de spiegelzijde draaien op hun eigen ritme rond het werk. Elk jaar op 1 mei om 16 uur moeten de reflectie en de schaduw exact in elkaars verlengde liggen.

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.