Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Gesualdo’s vijfde madrigaalboek: gek én geniaal

Gesualdo’s vijfde madrigaalboek: gek én geniaalKlassieke muziek

Dat de excentrieke componist Carlo Gesualdo in 1590 zijn vrouw en haar minnaar vermoordde is bekend. Maar is er ook een verband tussen deze gruwelijke gebeurtenis en de prachtige madrigalen die hij componeerde? Annemarie Peeters weet meer.
© Foppe Schut

Collegium Vocale zingt op het Klarafestival Gesualdo's vijfde madrigaalboek

Als onze recensent oude muziek Annemarie Peeters één concert uit het Klarafestival zou moeten pikken dan gaat zij voor Dolcissima mia vita van Collegium Vocale Gent. Onder trouwe leiding van Philippe Herreweghe zingen zij een programma rondom Carlo Gesualdo's Vijfde madrigaalboek.

En dat is niet alleen vanwege de prachtige muziek. Gesualdo staat namelijk ook bekend van de brute moord op zijn vrouw en haar minnaar. Een daad die hem berucht maakte in adelijke kringen. De Italiaanse renaissance componist leefde dan ook een teruggetrokken bestaan op zijn landgoed in Venosa.

De muziek geeft je het gevoel alsof je naar een schilderij aan het kijken bent en iemand begint onmerkbaar met het kader te bewegen
Annemarie Peeters

Het juist de eenzaamheid die tot prachtige muziek leidde. Gesualdo componeerde muziek namelijk vooral voor zichzelf. Hij stond niet in diens van een opdrachtgever en hoefde dus niemand te behagen met zijn werk.

De componist drijft zijn muziek tot het uiterste van de renaissancestijl. Zo zit het madrigaalboek vol met spannende chromatische wendingen en verassende harmonieën die nooit helemaal opgelost worden. Gesualdo trekt het genre zo ver uit elkaar dat het bijna in stukken uiteen valt.

Collegium Vocale Gent zingt Gesualdo’s vijfde madrigaalboek op vrijdag 19 maart op het Klarafestival. Het concert is gratis.

Alle informatie over het Klarafestival kunt hier vinden.

3-3-2021 Annemarie Peeters

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.