Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Giacomo Sarcuni herontekt dankzij Ann Cnop en Bart Vandewege

Giacomo Sarcuni herontekt dankzij Ann Cnop en Bart VandewegeBlijf verwonderd!

Heeft u al gehoord van de Italiaanse componist Giacomo Sarcuni (1690-1749)? Als u zijn naam googelt, dan komt u terecht bij Le Pavillon de Musique, het ensemble van barokviolist en onderzoeker Ann Cnop. Door een mooi toeval leerde ze Philomena Sarcuni kennen, een verre nazaat van de componist! Samen met La HispanoFlamenca van Bart Vandewege brengt Le Pavillon de Musique een programma rond die vergeten Sarcuni. Bart Vandewege en Ann Cnop zijn op dinsdag 21 september te gast in Music Matters.
© Le Pavillon de Musique

Viva Giacomo Sarcuni!

Wie zegt dat toeval niet bestaat, leest beter deze fijne anekdote. 

In 2017 besloot Filomena Sarcuni haar geboortestad Matera te verlaten om in Vlaanderen te studeren. Ze kwam terecht in de barokvioolklas van Ann Cnop aan het Gentse Conservatorium. Haar familienaam deed meteen een belletje rinkelen bij Ann. Zij deed op dat moment onderzoek naar de galante muziekstijl in de 18e eeuw. In het boek van Frederick Aquilina “Benigno Zarafa and the Neapolitan Galant Style”, wordt Giacomo Sarcuni in twee zinnen vermeld als maestro di cappella van het Aartsbisdom Napels. Verder onderzoek naar Giacomo’s muziek en leven werd echter amper gevoerd. Zijn naam ontbreekt in de grote muziekencyclopedieën en zijn manuscripten werden nooit eerder opgevraagd in archieven...

Na haar ontdekking van de volledig overgeleverde vioolconcerten van de Antwerpse componist Henri-Jacques De Croes (1705-1786), komt Ann Cnop met nog een opvallend project.

Giacomo Sarcuni (1690-1749) bekleedde posten als maestro di cappella aan verschillende Napolitaanse kerken en kloosters, waaronder de Cattedrale. Als kapelmeester was hij verantwoordelijk voor de muzikale opleiding van de knapen en het componeren van repertoire voor hun opvoeringen in de verschillende religieuze instellingen. Ondanks alles belandde hij in de vergetelheid, maar dankzij het onderzoek van Ann Cnop, Philomena Sarcuni en Bart Vandewege herontdekken we (voorlopig) 20 werken van Sarcuni!

Op 1 oktober stellen Le Pavillon de Musique en het vocaal ensemble La HispanoFlamenca hen nieuwe project voor op het Early Music Festival in Mechelen. Meer info over het festival en het programma, klik hier.

Na het concert nemen de muzikanten en zangers het programma op en volgend jaar mogen we de cd-opname rond Giacomo Sarcuni verwachten!

21/09/2021 Ann Cnop en Bart Vandewege over de onbekende componist Giacomo Sarcuni
©VRT/Klara
Bart Vandewege, Ann Cnop en Olav Grondelaers

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.