Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Girl' van Lukas Dhont is Belgische inzending voor Oscars

'Girl' van Lukas Dhont is Belgische inzending voor OscarsKunst & Cultuur

De film 'Girl' van de Gentse regisseur Lukas Dhont is de officiële Belgische inzending voor de Oscar van Beste niet-Engelstalige film. Dat maakt de Belgische Oscarcommissie bekend.
© VRT rr

'Girl' viel al in de prijzen in Cannes

Het speelfilmdebuut van de Gentse regisseur Lukas DHont (26) wint al maanden de ene prijs na de andere en zal nu dus de officiële inzending worden voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld.

"Girl" vertelt het aangrijpende verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

 

Na de prijzenregen in Cannes is dit onze beste kanshebber op een Oscarnominatie sinds jaren.
Ward Verrijcken, filmexpert VRT

"Na de prijzenregen in Cannes is dit onze beste kanshebber op een Oscarnominatie sinds jaren." zegt filmexpert Ward Verrijcken.

De film won eerder al de Caméra d'Or in Cannes, de prijs voor beste debuut. Daarnaast raakte bekend dat "Girl" geselecteerd is voor het Toronto International Film Festival en staat hij op de shortlist van 49 titels die in december kans maken op de European Film Awards.

Het is nog even afwachten of "Girl" effectief een Oscarnominatie in de wacht zal kunnen slepen. Een 90-tal landen sturen elk één inzending in en pas in januari worden vijf films officieel genomineerd door de Oscarcommissie.

Vanaf woensdag 17 oktober is "Girl" in de Belgische bioscopen te zien.

In de aflevering van The Original Soundtrack van 18 augustus 2018, ging het over dansmuziek in films. En daarin kon 'Girl' uiteraard niet ontbreken. Robin en Jeroen spraken uitgebreid met regisseur Lukas Dhont.

Herbeluister het interview via de audiospeler hieronder.

De integrale uitzending is nog tot 31 december 2018 te herbeluisteren via de Klara-app of via deze link

The Original Soundtrack - interview met regisseur Lukas Dhont van 'Girl'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

The Original Soundtrack met Jeroen Struys & Robin Broos

In het dagelijkse leven zijn ze rivalen: Jeroen is filmjournalist bij De Standaard, Robin bij De Morgen. Maar buiten de uren zijn ze gewoon beste vrienden. Op Klara sloten ze in de zomer van 2018 een pax media met een programma over filmmuziek. En vanaf zaterdag 7 september 2019 komt er een nieuw seizoen van 'The Original Soundtrack'. Daarin laten ze muziek horen die u terug katapulteert naar de meest onvergetelijke filmmomenten. En om het henzelf niet té gemakkelijk te maken, zoeken ze elke week naar de mooiste muzikale thema’s binnen een bepaald onderwerp.

Wat is uw favoriete filmmuziek? Laat het weten via de reageerfunctie in de app of via Soundtrack@klara.be en dan komt uw keuze misschien wel in een speciale extra aflevering met de beste filmmuziek aller tijden, gekozen met de luisteraars.

Elke aflevering zal ook beschikbaar zijn als podcast via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud, Castbox, Stitcher, TuneIn, Overcast, Pocket Casts en uiteraard ook via RSS

Presentatie: Robin Broos en Jeroen Struys

Productie: Rolly Smeets

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via soundtrack@klara.be

Elke zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
De eerste reeks kan u nog steeds herbeluisteren via de site en de app.