Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Gitarist Nico Couck speelt een groot solorecital in De Bijloke

Gitarist Nico Couck speelt een groot solorecital in De BijlokeBlijf verwonderd!

Op donderdag 12 mei staat Antwerps gitarist Nico Couck op het podium in De Bijloke. Hij brengt er drie werken, alle drie speciaal voor hem geschreven. Dit recital is naar eigen zeggen het resultaat van een artistiek traject waar hij al jaren mee bezig is. Ontdek alles over zijn recital in De Bijloke en leer Nico Couck kennen in Music Matters op dinsdag 10 mei.

Nico Couck

Antwerps gitarist en leraar aan het Conservatorium Nico Couck speelt op donderdag 12 mei een groot recital in De Bijloke. Couck is een muzikant die al jaren enorm gepassioneerd is door de combinatiemogelijkheden van oude en nieuwe muziek. Ook is hij zeker niet schuw om in tijdens een concert zowel een klassieke als een elektrische gitaar ter hand te nemen. Dit blijkt zeker uit de drie werken die hij op het recital zal spelen, nota bene alle drie speciaal voor hem geschreven:
 

Into Darkness van Daan Janssens is een werk uit 2020 voor (elektrische) gitaar en elektronics. Dit werk werd nog nooit voor publiek uitgevoerd, maar ter gelegenheid van de 19e verjaardag van het Concertgebouw Brugge namen Nico Couck en Maarten Buyl op electronics Into Darkness in productie van ChampdAction. De geoefende luisteraar zal in dit werk een citaat kunnen horen uit In darkness let me dwell, een lied van John Dowland. Onderaan dit artikel kan u de video terugvinden met de tot nog toe enige opname van Into Darkness, voorafgegaan door een introductie door haar componist, Daan Janssens.

Lagrime mie is een lamentoaria van de Barokke componiste Barbara Strozzi dat Frank Agsteribbe arrangeerde voor syntheziser, elektrische en klassieke gitaar. Dit werk waarin Agsteribbe oude muziek in een nieuw jasje steekt, werd nog nooit live uitgevoerd.

The Wilderness of Mirrors componeerde Eva Reiter met de chaconne in re klein van Bach in haar achterhoofd. Zelf omschrijft ze het werk als volgt: "As if through a murky mirror, Bach's musical vocabulary is thrown into the electric guitar sound world and manifests itself in a sound aesthetic reminiscent of the work of David Lynch."

Voor tickets en meer info over het recital van 12 mei in De Bijloke kan u hier terecht.

Herbeluister het gesprek met Nico Couck in Music Matters hieronder.

10/05/2022 Nico Couck
Twee gitaristen aan de praat in de Klarastudio

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.