Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Gloria Jean Watkins overleden

Gloria Jean Watkins overledenBlijf verwonderd!

De Amerikaanse auteur en hoogleraar Gloria Jean Watkins publiceerde onder haar pseudoniem bell hooks. Zonder hoofdletters dus. Watkins groeide uit tot een feministisch boegbeeld.
© Karjean Levine/Getty Images

Gloria Jean Watkins werd 69.

Gloria Jean Watkins werd geboren in een kleine stad in de Amerikaanse staat Kentucky. Vader was postbode, moeder huisvrouw, zelf ging ze naar een gesegregeerde school.

Als schrijfster koos ze voor het pseudoniem bell hooks. Zo heette ook haar overgrootmoeder. Om zichzelf te onderscheiden schreef ze de naam zonder hoofdletters. Ze publiceerde onder een pseudoniem omdat ze nadruk wilde leggen op de inhoud van haar werk en niet op haar identiteit.

In 1981 schreef ze “Ain't I a Woman? Black women and feminism”. Dit boek over de positie van zwarte vrouwen wordt binnen het feministisch denken beschouwd als baanbrekend. Watkins onderzocht later hoe zwarte vrouwen in film en tv worden afgebeeld.

Watkins was ook van grote invloed op de feministische theorie. Ze beweerde dat feminisme diverse stemmen had gemarginaliseerd. Volgens haar hing gender ook samen met ras, klasse en seksualiteit. Later zou dit denken intersectionaliteit genoemd worden. Kruispuntdenken dat onderzoekt hoe maatschappelijke ongelijkheid aan een veelvoud van factoren is te wijten.

Als hoogleraar was ze verbonden aan de Universiteit van Californië - Santa Cruz en de San Francisco State University.

Gloria Jean Watkins werd 69.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.