Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Gluck - Orfeo ed Euridice - Philippe Jaroussky - Diego Fasolis

Gluck - Orfeo ed Euridice - Philippe Jaroussky - Diego FasolisKlassieke muziek, CD

UItvoerders: Philippe Jaroussky, contratenor; Amanda Forsythe, sopraan; Emöke Barath, sopraan; Coro della Radiotelevisione svizzera; I Barocchisti o.l.v. Diego Fasolis. Label: Erato 19029570794.
Hoes van nieuwe Gluck-cd met Philippe Jaroussky.

Orfeo ed Euridice met Philippe Jaroussky

Programma: Christoph Willibald von Gluck: Orfeo ed Euridice (versie van 1774, Napels).

Dit is niet zomaar een opname van Orfeo ed Euridice van Gluck. Dit is de wereldpremière van de versie uit 1774, 12 jaar na de première in Wenen. Een versie voor Napels, met wat toegevingen aan het Italiaanse publiek, met een hoger gestemde solist, wat meer frivoliteiten in de zangpartijen, wat meer spanning en contrast ook.


Philippe Jaroussky verkende al eerder het Orpheus thema in La Storia di Orfeo, met operafragmenten van Monteverdi, Rossi en Sartorio. Nu gaat hij voor het volledige verhaal – en hoe. Hij zet een gevoelige Orpheus neer, ontroert en verbaast eens te meer met zijn vocale virtuositeit.

Jaroussky werkte al eerder samen met de rest van de voortreffelijke cast: een sterke maar ook tedere Amanda Forsythe in de rol van Euridice, en een liefelijke Emőke Baráth (laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang 2014) in de rol van Amor. Zij laat zich vermurwen door Orpheus’ standvastige liefde en geeft hem zijn Euridice levend en wel terug.

 
Samen met koor en orkest o.l.v. Diego Fasolis klinkt het verhaal krachtig, vol energie maar ook teder, transparant, als een heerlijk sprookje dat bovendien goed afloopt.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel