Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly in Bonnefantenmuseum

Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly in BonnefantenmuseumKunst & Cultuur, Expo

“Het was hoog tijd dat een pottenbakkende travestiet de Turner Prize won”. Dat zei Grayson Perry toen hij in 2003 in een lila jurk, als zijn alter ego Claire, Groot-Brittaniës meest gegeerde award voor hedendaagse kunst in ontvangst nam. Nu, dertien jaar later, kunt u zijn baksels en andere objecten bekijken in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.
Keramiekbeeldje van Grayson Perry

(c) Grayson Perry

Grayson Perry volgde op aanraden van zijn vriendin een pottenbakcursus. Hij was net afgestudeerd, platzak en woonde in een kraakpand. Toen hij merkte dat de hedendaagse kunstwereld de neus ophaalde voor traditionele ambachten, zag hij een gat in de markt. Met bloedmooie vazen die op het tweede gezicht taferelen van onder meer kindermisbruik en alcoholisme verbergen, schopte hij het kunstwereldje een geweten. 

Ook op de klassenmaatschappij richt Perry graag zijn pijlen. Met schreeuwerige kitschtaferelen ontmaskert hij de schijnwereld met een grijns. Goede smaak is voor de upper class zeer belangrijk, maar wordt in Graysons wereld weggelachen.

Op een roze-blauwe motorfiets, die hij voor zijn geliefde teddybeer Alan Measles ontwierp, prijkt in snoepgoedletters “Humility”. Nederigheid is nochtans niet aan Perry besteed en dat is maar goed ook. Schreeuwerigheid is zijn voornaamste wapen. Maar hoeveel lolbroekerij de Britse working class hero ook presenteert, zijn boodschap komt hard aan. 

Kunstrecensent Jos Van Den Bergh noemde de tentoonstelling bij Kurt Van Eeghem in Pompidou 'een absolute aanrader'. Het volledige verslag is hieronder te beluisteren.

Nog tot 5 juni 2016 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram