Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Guus Kuijer wint Constantijn Huygens-prijs

Guus Kuijer wint Constantijn Huygens-prijsKunst & Cultuur

De Constantijn Huygens-prijs gaat dit jaar naar Guus Kuijer. De Nederlandse kinderboekenschrijver wordt zo bekroond voor zijn gehele oeuvre, dat veel aandacht vestigt op de diversiteit in de maatschappij en de kracht van elk individu.
© Hollandse Hoogte / Olaf Kraak

Guus Kuijer in 2016

De Constantijn Huygens-prijs gaat dit jaar naar kinderboekenschrijver Guus Kuijer. Dat werd in het Nederlandse radioprogramma Kunststof (NPO1) bekendgemaakt. De literaire prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandstalige schrijver voor het complete oeuvre.

De jury noemt de 77-jarige Kuijer ‘een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur’. In zijn oeuvre staan het individu en de vrije geest centraal. 'Niet iedereen is hetzelfde' is de terugkerende gedachte in al zijn boeken. Personages komen dan ook uit alle lagen van de bevolking, met verschillende achtergronden en eigen dromen. Want ‘het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg genomen worden, bij kinderen én volwassenen’.

Kuijer schreef eerst boeken voor volwassenen, maar pas met zijn eerste kinderboek, over Madelief, raakte hij bekend bij het grotere publiek. Er volgde een reeks Madelief-boeken en ook de romans met Polleke in de hoofdrol werden gesmaakt. Intussen is hij al bijna vijftig jaar als schrijver actief. "In die halve eeuw schreef hij een oeuvre bijeen van een constant hoog niveau," besloot de jury.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is 12 000 euro verbonden. De prijs zelf zal Kuijer pas in januari 2021 in ontvangst nemen bij de feestelijke uitreiking. Vorig winnaars waren onder andere Stefan Hertmans (2019), Nelleke Noordervliet (2018) en Hans Tentije (2017).

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.