Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Gwen Cresens vertelt over oud-leraar Jules Willems (96)

Gwen Cresens vertelt over oud-leraar Jules Willems (96)Blijf verwonderd!

Antwerpen, juli 1944. Accordeonist Jules Willems speelt een namiddagsessie met zijn band in café Old Tom. De Gestapo valt binnen en Willems wordt meegenomen. Hij wordt finaal gedeporteerd naar een concentratiekamp bij Berlijn (sic). Hij heeft nooit geweten waarom. Zijn accordeon zal hem uiteindelijk redden. Gwen Cresens filmde samen met Philippe Thuriot een interview dat hij met zijn oud-leraar had in de Dossinkazerne in Mechelen.

Jules Willems (96 jaar) in Dossinkazerne Mechelen

Meester Jules (96 jaar) doet zijn relaas aan twee van zijn accordeonleerlingen Philippe Thuriot en Gwen Cresens. Ze willen hun meester huldigen met een documentaire. De opnames vinden plaats in de Dossinkazerne (Mechelen) vanwaar Jules Willems ooit werd weggevoerd.

Jules Willems is een vrolijke Mechelaar die zich met flarden zijn oorlogsverleden nog herinnert. Met de accordeon in de handen, vertelt hij zijn relaas en luistert het op met schlagers zoals: ‘Der Alte Kameraden’, ‘De Brabançonne’, ‘Hava Nagila’, ‘Its’ a long way to Tipperary’… deuntjes die hem destijds hebben gered uit benarde situaties.

Jules Willems zat vast in een concentratiekamp bij Berlijn (sic), moest werken in een metaalverwerkingsfabriek in de Zollnerstrasse in Berlijn, kreeg later onderdak bij ‘een vriendelijke Duitser’, werd betrapt en moest naar de Spandau-gevangenis in Berlijn. Alweer werd hij gered dankzij zijn accordeon en een goede vriend. Hij werd als accordeonist gevraagd voor een fictieve groep Die Lilliputgruppe in het kader van Kraft Durch Freude, een organisatie die Duitse soldaten ondersteuning en ontspanning moest bieden. Zo belandde hij in de buurt van Stuttgart waar hij finaal door Canadese soldaten werd bevrijd.

Na de oorlog liep de carrière van Jules voortvarend. Hij speelde in diverse balorkesten, was componist-arrangeur, werd de eerste leraar accordeon aan het Deeltijds Kunstonderwijs, meer bepaald aan aan de muziekschool van Antwerpen waar hij les gaf aan Gwen Cresens. Philippe Thuriot leerde hij later kennen aan de kunsthumaniora van Brussel en aan het conservatorium van Antwerpen. Hij heeft verschillende generaties accordeonisten opgeleid.

Volgens Cresens en Thuriot zette Jules Willems het accordeon op de kaart van het klassieke muziekonderwijs. Daar zijn ze hem tot vandaag de dag nog dankbaar voor.

Aan de hand van enkele fragmenten uit de documentaire vertelt Gwen Cresens meer over Jules Willems.

De documentaire kan u hier bekijken. 

Gwen Cresens over Jul Willems - Music Matters 12/11
Van rechts naar links: Gwen Cresens, Jules Willems, Philiippe Thuriot
Accordeonist Gwen Cresens & Olav Grondelaers - 12 november 2020

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.