Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hannah Arendt - De menselijke conditie - Boom uitgevers Amsterdam

Hannah Arendt - De menselijke conditie - Boom uitgevers AmsterdamBlijf verwonderd!

Dit boek uit 1958 wordt als het hoofdwerk van filosoof Hannah Arendt (1906-1975) beschouwd. Ze ontrafelt het belang van het menselijk handelen en vrijuit spreken, als de grondwet voor een goed leven. En als dat wat ons tot mensen maakt. Zich telkens weer kunnen begeven in de publieke ruimte. Je mensenrecht kunnen uitoefenen.

Hannah Arendt - De menselijke conditie

Ze lanceert het hoopvolle begrip van de nataliteit, dat ons redt van het opgaan in de banaliteit: ‘het geboren worden van nieuwe mensen en het maken van een nieuw begin’. Je merkt dat het vanuit de urgentie van haar ervaring met ballingschap en het statenloos zijn geschreven is. De Duits Joodse Arendt vluchtte uit Nazi Duitsland naar Frankrijk, en werd, toen de Duitsers daar binnenvielen, als statenloze van Duitse afkomst als potentieel vijandig gezien en door de Franse autoriteiten enkele weken geïnterneerd. Ook later, in Amerika, moest ze omgaan met haar positie als vluchteling of immigrant.

Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
Auteur: Hannah Arendt

  • Nederlands
  • 2e druk
  • 9789024408757
  • maart 2017
  • 376 pagina's

Meer info: www.boomfilosofie.nl

(met dank aan de lessen van filosoof Antoon Vandevelde)

Extra: Vandevelde was te gast in de derde reeks van Kant, en klaar!. Die aflevering kan u via de audiospeler hieronder herbeluisteren en downloaden.

Kant, en klaar! - Aflevering 10: Toon Vandevelde
Klik hier om dit audiobestand te downloaden