Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Happy Birthday Piazzolla!

Happy Birthday Piazzolla!Klassieke muziek

Het is precies 100 jaar geleden dat de Argentijnse componist Astor Piazzolla geboren werd. Gwen Cresens viert dat met hét genre waar we de jarige job vooral van kennen.. de tango.
© VRT rr

Astor Piazzolla zou 100 jaar geworden zijn.

Gwen Cresens is accordeonist, bandoneonist en oprichter van de tangoband Orquesta Tanguedi en is sinds zijn pubertijd fan van Astor Piazzolla. Dat komt vooral omdat Piazzolla de traditionele tango heruitvond door het genre te mixen met jazz, klezmer en klassieke muziek.

Piazzolla werd geboren in Argentinië maar verhuisde op vierjarige leeftijd naar New York. Daar kwam hij in aanraking met jazz en de Joodse feestmuziek. In de hoop klassiek componist te worden trok Piazzolla in de jaren '50 naar Parijs, waar hij angstvallig geheim hield dat hij bandoneon speelde. Pas toen hij een stuk tango speelde voor Nadia Boulanger en zij laaiend enthousiast reageerde ging de Argentijn volop experimenteren met het genre.

Ik schrijf muziek voor de oren, niet voor de voeten
Astor Piazzolla

Traditionele tangodansers hadden het niet zo met de vernieuwde tango (tango nuevo) van Piazzolla. Toch bleef hij volhouden, en gelukkig maar! Want als je nu "tango" zegt, dan volgt al snel de naam Astor Piazzolla.

Gwen Cresens speelt met zijn Orquesta Tanguedi op het Klarafestival. Daar brengt de tangoband tijdens het concert 'Happy Birthday Piazzolla' een heuse best of Piazzolla met Cuatro Estaciones Porteñas (de vier seizoenen van Buenos Aires) in de hoofdrol.

Het concert is op 20 maart om 20:00 gratis te volgen via de website van het Klarafestival.

11-3-21 Gwen Cresens

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.