Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Happy Hour op vrijdag 13 oktober in Brugge

Happy Hour op vrijdag 13 oktober in BruggeKunst & Cultuur

Er openen twee toptentoonstellingen in Brugge: 'Pieter Pourbus en de vergeten meesters' en 'William Kentridge - Smoke, ashes, fable'. Samen met Nicky Aerts komt u er alles over te weten, live in het Groeningemuseum.
16de-eeuws schilderij van een lezende vrouw

Pieter II Claeissens, Maria Magdalena, (c) Musea Brugge

Brugge was een wereldmetropool in de 14de en de 15de eeuw, maar raakte in verval na de verzanding van het Zwin en het vertrek van de Bourgondische vorsten. In de 16de eeuw was Antwerpen de nieuwe economische en culturele draaischijf van de Lage Landen.

Zo wordt de geschiedenis traditioneel verteld. Een nieuwe tentoonstelling in het Groeningemuseum stelt dat beeld bij. In 'Pieter Pourbus en de vergeten meesters' ontdekken we dat er in het 16de-eeuwse Brugge nog altijd een rijke elite aanwezig was, die de kunstwereld en de bloeiende rederijkerscultuur ondersteunde. 

Nicky Aerts praat erover met Till-Holger Borchert, directeur van de Brugse musea, en met curator Anne van Oosterwijk die in de aanloop naar deze tentoonstelling nieuw wetenschappelijk onderzoek verrichtte. Historicus Ludo Vandamme en neerlandicus Samuel Mareel vullen hun verhaal aan.

Wat verderop, in het Hospitaalmuseum, is een kunstenaar van wereldfaam aan het werk. De Zuid-Afrikaan William Kentridge beweegt zich tussen podiumkunsten, beeldende kunsten en animatiefilm. Curator Margaret Koerner selecteerde voor het voormalige ziekenhuis een reeks werken rond trauma en genezing, en directeur Ruud Priem legt de link met de collectie van het museum. De Belgische Sabine Theunissen is de vaste scenografe van William Kentridge en werkte ook mee aan deze tentoonsteling. 

Nele Vertommen (barokhobo) en Beniamino Paganini (klavecimbel) zorgen voor live muziek.

William Kentridge aan het werk in zijn atelier
William Kentridge - Smoke, Ashes, Fable (c) Musea Brugge

Happy Hour

Olav luidt deze week het weekend in en trakteert u op vrijkaarten voor de beste culturele evenementen.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via happy@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.