Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Happy Hour op vrijdag 2 juni

Happy Hour op vrijdag 2 juniKunst & Cultuur

Olav bladert deze week in een mooi prentenboek dat toptekenaar Joost Swarte over De Stijl maakte en stuurt u gratis naar 'The Beauty of the Beast', zeg maar Allemaal Beestjes op kunstzinnige wijze. Of gaat u liever met onze groeten naar het theater? Dat kan ook want in de Monty speelt 'De Terugkeerturk', een neologisme met een sterk verhaal erachter.
tekening van Mondriaan in zijn atelier uit 'En toen de Stijl' van Joost Swarte

Mondriaan in zijn atelier uit 'En toen de Stijl' © Joost Swarte

Joost Swarte is een van de belangrijkste en meest herkenbare tekenaars ooit. Op vraag van het Gemeentemuseum in Den Haag maakte hij het prentenboek 'En toen de Stijl'. We mogen hem bellen in zijn atelier om te praten over het boek en de 100ste verjaardag van De Stijl en hebben het dan zeker ook over de grootste Mondriaantentoonstelling ooit die zaterdag in het Gemeentemuseum opent. Ontdek hier de ronduit indrukwekkende website die dat museum over Mondriaan maakte.

Het Kasteel D'Ursel in Hingene is dezer dagen omgetoverd in een kunstzinnige zoo. In de tentoonstelling 'The Beauty of the Beast' worden 20 bruiklenen uit het KMSK Antwerpen geconfronteerd met werk van 40 hedendaagse kunstenaars en allemaal draaien ze rond dieren. Happy Hour organiseert een exclusieve rondleiding met alles erop en eraan en u kan tijdens de uitzending een plaatsje bemachtigen.

In Bonnefanten in Maastricht gaat dan weer 'A Pen of All Work' open, een grote retrospectieve tentoonstelling met werk van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon. In 700 (!) werken tonen ze het oeuvre van een geweldig geëngageerd kunstenaar die erg bekend werd voor zijn platenhoezen voor de Amerikaanse punkbeweging. Collega Christophe Verbiest vertelt over het belang van Pettibon en brengt de mooiste platen uit zijn vinyl-collectie mee.

Happy Hour stuurt u vandaag ook nog gratis naar 'De Terugkeerturk', sterk theater van de Lizzie-Timmersgroep in de Monty in Antwerpen. Yonina Spijker en Lizzie Timmers volgden een aantal Nederlanders van Turkse origine die verhuisden naar het land dat eigenlijk niet hun geboorteland is. Ze waren in Turkije in 2016 toen de coup op Erdogan gebeurde en vertellen op welke manier dat hun voorstelling heeft beïnvloed.

De finale van de Elisabethwedstrijd voor cello draait op volle toeren. Collega Sander De Keere verslaat de finaleweek voor de krant De Morgen: wie is zijn favoriet? Sander presenteert ook Iedereen Cello nu zaterdag tussen 11 en 15 uur met een top 15 van cellowerken met orkest die jullie samengesteld hebben. Maar wie moet er voor hem op nummer 1 staan?

De muzikaal avontuurlijksten onder jullie moeten zeker van donderdag 8 tot en met zaterdag 11 juni in de Singel zijn. Daar wordt voor de allereerste keer 'Swim with the Current' georganiseerd, een vroegzomer festival met o.a. Flat Earth Society en David Bovée, BeraadGeslagen (drummer Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger op toetsen) en mensen die we hier zelden zien zoals de Japanse band Kikagaku Moyo. Fijne line-up!

Traditiegetrouw kiest Koen Van Synghel toparchitectuur uit binnen- of buitenland om Happy Hour in schoonheid af te sluiten.

En natuurlijk weer fijne, avontuurlijke muziek van de hand van Marc Van Rompaey zoals dit onweerstaanbare Fatiliku van Omar Sosa.

Happy Hour

Olav luidt deze week het weekend in en trakteert u op vrijkaarten voor de beste culturele evenementen.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via happy@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.