Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Happy Hour op vrijdag 23 februari 2018: Live in het Snijders & Rockoxhuis

Happy Hour op vrijdag 23 februari 2018: Live in het Snijders & RockoxhuisKunst & Cultuur

Olav Grondelaers maakt live radio vanuit het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen. Het museum heropent de deuren na een maandenlange renovatie, en voor het eerst is ook de woning van de Antwerpse schilder Frans Snijders te bezoeken.

Snijders & Rockoxhuis, Antwerpen

Nicolaas Rockox speelde als humanist, kunstverzamelaar en burgemeester een belangrijke rol in het 17de-eeuwse Antwerpen. Zijn patriciërswoning is sinds 1977 een museum. Het heropent de deuren na een maandenlange renovatie. Bovendien wordt nu ook de woning van zijn buurman toegankelijk, de 17de-eeuwse schilder Frans Snijders die gespecialiseerd was in stillevens en dierentaferelen.

Olav Grondelaers duikt met conservator Hildegard Van de Velde in het verhaal van de twee patriciërswoningen en hun bewoners. KMSKA-medewerker en Rubensspecialist Nico Van Hout schetst de Antwerpse kunstwereld in de 17de eeuw. Jan Grieten en Leen Huet brengen de tijd waarin Snijders en Rockox woonden tot leven.

Ook muziek loopt als een rode draad door het museum. In samenwerking met het Vleeshuis werd een muziekkamer ingericht in het museum. Het opent de deur naar het muziekleven in Antwerpen in de 17de eeuw, en naar de steenrijke familie Duarte die daar een belangrijke rol in speelde. Eén van de familieleden was de getalenteerde componiste Eleonara Duarte. Op initiatief van Timothy De Paepe van het Vleeshuis werden haar partituren opnieuw uitgevoerd en op CD gezet door Thomas Baeté en het ensemble Transports Publics.

Culinair fotograaf Tony Le Duc laat zich inspireren door de stillevens van Frans Snijders. Het resultaat is najaar 2018 te zien in het Snijders & Rockoxhuis tijdens het stadsfestival Antwerpen Barok.

Happy Hour

Olav luidt deze week het weekend in en trakteert u op vrijkaarten voor de beste culturele evenementen.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via happy@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.